Cata apa consumam de fapt?

Fiecare om are nevoie, in medie, de 1.243 de metri cubi de apa in fiecare an

Oamenii folosesc cantitati importante de apa pentru baut, pentru gatit sau pentru spalat, dar si mai multa apa este folosita pentru a produce diverse lucruri folosite in viata de zi cu zi, cum ar fi mancarea, hartia sau imbracamintea din bumbac. Cantitatea totala care rezulta constituie consumul real de apa, ce poate fi calculat pentru un individ, pentru un produs sau pentru o tara. Astfel, consumul real de apa pentru un litru de lapte este de peste 1.500 de litri, iar pentru obtinerea unei camasi din bumbac se folosesc 2.700 de litri de apa.

Cercetatorii Universitatii Twente din Olanda au realizat un model de calcul prin care se stabileste consumul real de apa al unui individ, al unei companii ori al unei natiuni. Consumul real de apa este definit ca volumul total de apa proaspata care este folosita pentru a obtine bunurile si serviciile utilizate de individul, compania sau natiunea respectiva. Potrivit cercetatorilor olandezi, acest concept ofera consumatorului o variabila supli-mentara in constientizarea impactului pe care utilizarea resursei de apa il are asupra mediului inconjurator.

Cu cat mai putin, cu atat mai bine

Consumul real de apa ii dezvaluie consumatorului cantitatea exacta de apa care a fost utilizata pentru obtinerea produsului finit pe care acesta il foloseste. In acest fel, oamenii de stiinta isi propun sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste cantitatea uriasa de apa care este risipita pentru producerea bunurilor si serviciilor de care dispun consumatorii zilnic, iar mesajul evident care trebuie transmis este „cu cat mai putin, cu atat mai bine”.

Premisa care sta la baza acestui proiect consta in raportul Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit caruia, fara masuri care sa duca la utilizarea rationala a apei, patru miliarde de oameni vor suferi din cauza lipsei acestei resurse in anul 2050.

„Datele noastre arata ca oamenii nu sunt foarte constienti de cantitatea foarte mare de apa pe care o consuma, prin diverse mijloace, in fiecare zi”, spune unul dintre autorii modelului de calcul. Calculele cercetatorilor de la Universitatea Twente au pornit de la bunurile si serviciile care fac parte din viata de zi cu zi a unui consumator de rand. Astfel, acestia au stabilit consumul real de apa in obtinerea hranei consumate zilnic, a aparatelor electrice folosite, a hainelor imbracate etc. In fiecare din cazuri, a fost luata in consideratie atat cantitatea de apa necesara producerii respectivelor bunuri, cat si cea utilizata in transport.

O felie de paine = 40 de litri de apa

Conform cifrelor publicate de specialistii de la Universitatea Twente, un mar care cantareste o suta de grame are un consum real de apa de 70 de litri, in timp ce pentru obtinerea unei cesti de cafea de 125 de mililitri se foloseste o cantitate dubla de apa, respectiv 140 de litri. Mai spectaculoase sunt cifrele privind consumul real de apa folosita pentru obtinerea cerealelor si, mai ales, a carnii. Astfel, pentru un kilogram de arpacas cantitatea de apa folosita este de 1.300 de litri, iar obtinerea unui singur kilogram de carne de vita implica 16.000 de litri de apa.

Industria carnii de pasare pare sa consume totusi mai putina apa, avand in vedere ca un kilogram de carne de pui are un consum real de apa de numai 3.900 de litri. De asemenea, o simpla felie de paine implica un consum de apa de 40 de litri, iar pentru un burger apa consumata totalizeaza 2.400 de litri. Totodata, pentru obtinerea unui litru de lapte consumul real de apa este de peste 1.520 de litri. In ceea ce priveste bauturile alcoolice, producerea unui litru de bere implica un consum real de apa de mai mult de 320 de litri, in timp ce pentru numai 125 de mililitri de vin sunt necesari 120 de litri de apa.

SUA, cel mai mare consum real

Consumul de apa al unei tari totalizeaza cantitatea de apa utilizata de locuitorii ei, la care se adauga resursa de apa folosita pentru obtinerea bunurilor si serviciilor de care acestia au nevoie. Insa, cum nu toate bunurile pe care acestia le utilizeaza sunt produse in respectiva tara, consumul national de apa are doua componente. Pe de o parte, ia in calcul consumul de apa provenita din interiorul respectivei tari, iar pe de alta parte, la acesta se adauga resursa de apa din exteriorul statului folosita pentru produsele consumate in interior. In ceea ce priveste situatia pentru fiecare tara, americanii au de departe cel mai mare consum real de apa, cu 2.500 de metri cubi pe cap de locuitor pe an.

Locul doi este ocupat de Italia, fiecare locuitor din Peninsula consumand anual peste 2.300 de metri cubi de apa. Cifrele cercetatorilor olandezi plaseaza Romania undeva la mijlocul clasamentului, cu un consum real de apa de 1.734 de metri cubi pe cap de locuitor pe an, nu cu mult peste media globala de 1.243 de metri cubi. La capatul celalalt al clasamentului se situeaza Etiopia (675 metri cubi pe cap de locuitor pe an) si China (700 metri cubi pe cap de locuitor pe an).

16 mii de litri de apa sunt necesari pentru obtinerea unui kilogram de carne de vita

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *