Cata apa trebuie sa bei in functie de stilul de viata pe care il ai

Are un continut caloric 0, dar este bogata in minerale, precum potasiu, magneziu si calciu, sustin nutritionistiiapa consumata

Apa reprezinta 70 la suta din compozitia organismului si intra in alcatuirea tuturor celulelor. „Daca fara mancare putem rezista 40 de zile, fara apa nu se poate trai mai mult de doua-trei zile. Apa nu contine kilocalorii, ci doar minerale in proportie diferita, in functie de sursa de la care provine”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Cantitatea crescuta de potasiu, calciu si magneziu si scazuta de sodiu (n.r. sare) defineste o apa ideala pentru cura de slabire, deoarece creste diureza, precizeaza dr. Bilic.

Mai mult, aciditatea apei trebuie sa fie intre sase si sapte pentru a asigura schimburile optime dintre celule. „PH-ul usor acid impiedica procesele de oxidare si de imbatranire celulara. Obligativitatea de a bea doi litri de apa pe zi este un mit”, subliniaza dr. Bilic. Astfel, cantitatea de apa pe care trebuie sa o bem zilnic depinde de temperatura atmosferica, nivelul de activitate fizica pe care il depunem zilnic si de nevoile proprii organismului. „Toate acestea sunt reglate de un hormon numit vasopresina. Acest hormon este produs daca scade cantitatea de lichide din corp si are ca efect retentia de apa la nivelul rinichilor”, explica medicul nutritionist Bilic. Potrivit medicilor nutritionisti, persoanele care nu au un stil de viata activ se pot limita la cel putin 1,5 litri de apa pe zi, dincolo de alte lichide pe care fiecare le consumam. De partea cealalta, persoanele active, care au un regim de viata solicitant trebuie sa bea peste doi litri de apa pe zi.

Sucurile, chiar si cele naturale, produc boli endocrine si diabet

Medicii specialisti atrag atentia ca este contraindicat sa inlocuim apa din dieta noastra cu orice alt produs lichid, cum ar fi sucurile. Astfel de produse sunt bauturi chimice care contin zahar, coloranti, conservanti in cantitati atat de mari incat afecteaza buna functionare a organelor interne. „Bauturile care contin cofeina, la un recipent de un litru, sunt echivalente cu patru, cinci cani de cafea, iar in cazul copiilor produc, pe langa obezitate, si tulburari de comportament. Compozitia chimica existenta in aceste bauturi poate duce si la micsorarea nivelului de calciu al sistemului osos”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Sucurile naturale facute in casa au si ele un continut excesiv de zahar, precizeaza nutritionistii, si trebuie combinate cu apa pentru a reduce nivelul crescut de zahar din compozitie.

INFO PLUS

Izvoarele minerale din Harghita au fost renovate

Asociatia MaiMultVerde si Ciuc Premium au desfasurat proiectul „Clar si limpede” prin care si-au propus sa contribuie la protejarea si conservarea apelor minerale din judetul Harghita.

Harghita este o zona in care natura a ramas aproape intacta, fiind recunoscuta pentru calitatea deosebita a apei. Izvoarele minerale din Harghita sunt faimoase pentru proprietatile lor, atat in Romania, cat si in strainatate. In cadrul proiectului au fost construite sau renovate pavilioanele a sapte izvoare: Festo si Kirulyfurdo din Baile Chirui, Nadasto, Szeltersz si Delloi pe Valea Varghisului, Lobogo in Homorod si izvorul Doboseni in localitatea cu acelasi nume.

Sursa: Gandul Info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *