Cata electricitate vom consuma in zece ani

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda nu figureaza printre centralele care vor functiona cu certitudine in 2020

Consumul de energie al Romaniei va creste cu 26% pana in 2020, potrivit estimarilor Transelectrica pe baza evolutiei economice. Centrala OMV Petrom de la Brazi este singurul nou producator de energie care va fi pus in functiune cu certitudine pana in 2020.

Consumul national de energie este unul dintre indicatorii care oglindesc cel mai bine evolutia unei economii. Operatorul sistemului energetic romanesc, Transelectrica, a revizuit prognozele privind evolutia consumului de energie in urmatorii ani, in conditiile in care si estimarile privind PIB-ul tarii s-au modificat.

Astfel, ultima evaluare a Comisiei Nationale de Prognoza, din noiembrie 2010, arata un ritm mai lent de revenire a economiei fata de prognozele anterioare, adica o crestere de 1,5% a PIB-ului in 2011, 3,9% in 2012, 4,5% in 2013 si 4,7% in urmatorul an. In aceste conditii, Transelectrica a alcatuit trei scenarii de evolutie a consumului de energie, care nu difera insa foarte mult.

In scenariul de baza, este asteptata o majorare de 1,2% a consumului pentru 2011, urmand ca, pana in 2020, cresterea anuala sa fie de 2,5%. Se va ajunge astfel ca, peste zece ani, consumul de electricitate al tarii sa creasca cu 26% fata de anul acesta, ajungand la 64,8 TWh, fata de 51,4 TWh in 2010. Datele figureaza in Planul de perspectiva a retelei electrice de transport, elaborat de Transelectrica.

Unde va fi cea mai mare cerere

Cele mai mari cresteri ale consumului, adica peste media la nivel national, se vor inregistra in Bucuresti si in marile centre urbane, precum Brasov, Cluj, Timisoara, Constanta si Tulcea, potrivit solicitarilor de avize tehnice de racordare.

Totodata, in perioada 2010-2019, vor fi inchise definitiv unitati termo cu o putere de 2.578 de MW. Aceasta pentru ca grupurile au atins durata de viata, dar si din cauza eficientei reduse sau a faptului ca nu se incadreaza in cerintele Uniunii Europene privind poluarea. „Programele mentionate sunt o consecinta a faptului ca 80% din grupurile termoenergetice au durata de viata depasita”, au aratat reprezentantii Transelectrica.

In ceea ce priveste intentiile de instalare de grupuri noi, conform informatiilor transmise de producatorii existenti, acestea insumeaza o putere de circa 3.900 de MW. „Proiectele anuntate sunt insa incerte, in special in contextul in care sectorul de productie urmeaza a fi reorganizat la inceputul perioadei analizate”, mai spun oficialii Transelectrica, referindu-se la intentia Guvernului de a infiinta doua companii energetice-gigant.

Tarnita si reactoarele 3 si 4 nu sunt sigure

In acest context, Transelectrica a luat in consideratie doua scenarii. Interesant este ca singura noua capacitate de productie care figureaza in scenariul ce cuprinde planurile sigure este centrala pe care OMV Petrom o construieste la Brazi, judetul Prahova, functionala din a doua parte a anului viitor.

Nici reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si nici hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita nu apar la capitolul puneri in functiune considerate sigure pana in 2020, ci doar in al doilea scenariu, alaturi de 3.500 de MW in turbine eoliene si alte hidrocentrale noi de 500 de MW. Se asteapta, de asemenea, noi centrale de 2.365 de MW pe hidrocarburi, 880 de MW pe huila si 75 de MW pe lignit pana in 2014.

Mai putine eoliene decat ne asteptam

Oficialii Transelectrica arata, in Planul de perspectiva a retelei electrice de transport, ca documentul din acest an are un element caracteristic, si anume interesul mare pentru instalarea de noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.

La capitolul turbine eoliene, Transelectrica a primit cereri de racord la retea pentru peste 30.000 de MW, cea mai mare parte dintre aceste proiecte urmand sa fie amplasate in Dobrogea si Moldova, iar o mica parte – in Banat. Insa faptul ca sursa eoliana este fluctuanta si, mai mult, concentrata in anumite zone face imposibila realizarea tuturor acestor proiecte.

„Avand in vedere cererea de consum din sistemul energetic national si efortul investitional implicat, este de asteptat ca numai un procent relativ mic din aceste proiecte sa se concretizeze”, adauga reprezentantii Transelectrica.

Potrivit acestora, pana in 2014 vor fi instalate turbine eoliene de 2.500 de MW, iar in perioada 2014-2019, alti 1.000 de MW eolieni. Aceste estimari sunt mai pesimiste decat cele ale asociatiilor de profil, care se asteapta la 4.000 de MW eolieni in urmatorii trei ani. In prezent, in Romania exista capacitati de circa 300 de MW pe vant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *