Cata energie verde produce Romania

Producatorii de energie fotovoltaica vor primi sase certificate verzi pentru un MWh livrat in retea

In Romania exista in prezent capacitati de producere a energiei regenerabile de 680 de MW care primesc certificate verzi, fata de doar 98 de MW la finele anului 2009. Anul acesta a fost pusa in functiune prima centrala de producere a electricitatii din surse solare, construita de Renovatio Trading, cu o putere de aproape un MW.

Productia de energie din surse regenerabile castiga tot mai mult teren in Romania, unde investitorii sunt atrasi de uriasul potential neexploatat inca.

Astfel, potrivit ultimelor date ale Transelectrica, in prezent, exista in Romania capacitati de energie verde de 680 de MW care beneficiaza de certificate verzi, fata de doar 98 de MW, la finele anului 2009.

Romania si-a asumat ca va produce 24% din consumul tarii din surse regenerabile in anul 2020, insa aici se adauga si productia de energie a hidrocentralelor de peste 10 MW, care nu primesc certificate verzi. Cu tot cu hidrocentralele mari, care depasesc 6.300 de MW, cantitatea de energie regenerabila produsa in Romania reprezinta circa o treime din intreaga productie.

Din cei 680 de MW care primesc certificate, 572 de MW reprezinta turbine eoliene, cei mai mari producatori fiind cehii de la CEZ, cu parcul eolian de la Fantanele, judetul Constanta. Ei au beneficiat in primele cinci luni ale acestui an de certificate verzi in valoare de peste 16 milioane de euro pentru cei 302.159 de MWh produsi aici.

Urmatorii pe lista sunt portughezii de la EDP. Cele doua parcuri de la Pestera si Cernavoda, de 120 de MW in total, le-au suplimentat castigul pana acum in acest an cu peste 4,6 milioane de euro din certificatele verzi, la valoarea lor maxima de 55 de euro pe certificat.

Mai multe certificate din toamna

Dincolo de eoliene, mai exista 81 de MW in hidrocentrale mici si 25 de MW in centrale pe biomasa.

Interesant este ca anul acesta, mai precis in februarie, a fost pus in functiune si primul proiect semnificativ de electricitate din radiatii solare. Este vorba despre o centrala fotovoltaica de 0,993 MW construita la Singureni (judetul Giurgiu) de Renovatio Trading, noua denumire a firmei Green Energy care a apartinut fiului lui Gheorghe Stefan (Pinalti), primarul din Piatra Neamt.

In Romania mai exista si un al doilea producator de energie fotovoltaica, mai vechi, dar extrem de mic. Primaria comunei Floresti (judetul Prahova) detine o centrala fotovoltaica de 0,009 MW, care in primele cinci luni ale acestui an a produs 3,2 MWh.

Din toamna, dupa ce o noua lege in domeniu va fi aplicata, producatorii de energie verde vor primi mai multe certificate verzi pe MWh, fata de unul in prezent. Energia eoliana va beneficia de doua certificate, iar cea solara, de sase.

Vom fi pe locul sapte in UE in 2020

Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana estimeaza ca, in Romania anului 2020, sursele regenerabile vor insemna 42% din consum: 11% eoliene, 27% hidro si 4% biomasa, iar tara noastra va fi pe locul sapte in UE. Prima pozitie va fi ocupata de austrieci, cu o pondere de 70%, iar ultima din clasament va fi Ungaria, cu doar 11%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *