Urmari grave ale poluarii pe Marea Neagra, din cauza pacurii deversate de unul din vasele care au naufragiat duminica, dupa o furtuna violenta. Peste 30.000 de pasari si un numar urias de pesti au pierit in nordul Marii Negre.

Trei marinari si-au pierdut viata si 20 sunt dati disparuti, dupa ce cinci nave au naufragiat in zona stramtorii Kerci, care desparte peninsula Crimeea de tarmul rusesc. Autoritatile locale vorbesc despre o adevarata catastrofa ecologica. Una dintre nave transporta pacura, iar alte trei – sulf. Mii de tone de pacura s-au scurs in mare.

Ecologistii au semnalat imediat dezastrul, dar demnitarii au vorbit, la inceput, doar de un „incident serios”. Luni, insa, guvernatorul provinciei ruse Krasnodar a recunoscut ca se confrunta cu o catastrofa ecologica. Prim-ministrul Viktor Zubkov soseste marti in zona, pentru a conduce operatiunile de curatire, in care au fost mobilizati 500 de militari. Continua si cautarea marinarilor disparuti, desi marea ramane agitata.

Mai la vest, salvatorii ucraineni cauta si ei 15 marinari de pe un cargou georgian scufundat in larg. Mai mult noroc a avut echipajul unui vas esuat langa o plaja din Crimeea in timp ce transporta echipament agricol din Romania spre Rusia. Toti marinarii au fost adusi la tarm, in conditii dificile.

Acesta ar putea fi cel mai grav dezastru ecologic din Marea Neagra, din ultimii ani. Ecologistii au criticat autoritatile care permit iesirea in larg a unor nave nesigure. Marti, in zona se asteapta din nou ploi, ninsori si puternice rafale de vant.

Sursa:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here