Catering-ul ne imbolnaveste

PRECAUTIE – Faceti verificari inainte de a comanda mincarea
Firmele de catering sint din ce in ce mai cautate de romanii care nu au timp sa gateasca. Controlul efectuat de inspectorii de la protectia consumatorilor arata ca ar trebui sa ne gindim bine inainte de a face comanda.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), alarmata de numarul tot mai mare de romani care iau masa comandind produse alimentare de la firmele de catering, a verificat activitatea acestora, fiind controlati 36 de operatori economici din domeniu. Nereguli au fost constatate la majoritatea celor controlati, 28 de companii din 36. Printre sanctiunile aplicate de Autoritate se numara amendarea cu 117.000 Ron a celor verificati care nu respectau legea si oprirea definitiva de la comercializare a 206 kg de materii prime si preparate culinare care depasisera data-limita de consum sau erau nesigure. Produsele fara elemente de identificare au fost de asemenea oprite de la comercializare.

NEREGULI. Printre deficientele constatate se numara: comercializarea produselor cu elemente de identificare incomplete, prezentare incorecta a acestora in pliantele publicitare (Sushi Mania, La Matache, Grand Professional, Alfa Delivery, Burtony Bistro, Fast Food Dacia, Restaurant Tequiulla, Farr Group, Pizza Ka, Paco Club, Midi Development). De asemenea, s-au mai constatat: livrarea preparatelor culinare pregatite in spatiu neautorizat (Gastromedia), prepararea produselor din materii prime avind data-limita de consum depasita sau cu aspect si miros modificate (Gusto, Sinaia, Eurest Rom, Special Food, Snack Attack, Restaurant Banat), nerespectarea conditiilor termice impuse si a celor de vecinatate a produselor in spatiile frigorifice (Missy Com, Mega Mar, Bon Apetit, Kintesense Group, Dutro Impex, Royal Food, India Limited), pastrarea produselor culinare pe ziare (Nan Jingm Romanian Catering, Farr Group), dotarea spatiilor de lucru cu aparate frigorifice uzate, degradate sau nedotate cu grafice de temperatura (Nan Jing, India Limited, Royal Food, Dutro Impex, Kintesense Group, Bon Apetit, Mega Mar, Missy Com).

Sfaturi
ANPC, prin vocea presedintelui Dan Vlaicu, recomanda consumatorilor sa acorde atentie maxima atunci cind aleg firmele de catering in perioada urmatoare, deoarece temperaturile prea ridicate pot altera serios produsele alimentare intr-un timp foarte scurt, favorizind aparitia indigestiilor sau a bolilor care tin de alimentatie in general. De asemenea, Autoritatea va sfatuieste sa consultati lista meniu prezentata de aceste firme si sa verificati produsele inainte de a le consuma. Cei care apeleaza la astfel de firme mai sint sfatuiti sa verifice recipientele in care este livrata mincarea, starea acestora si etanseitatea (daca este cazul). Daca aveti indoieli asupra calitatii si a modului in care au fost preparate sau daca au data durabilitatii minimale modificata sau depasita, refuzati-le.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *