Cateva zeci de locuitori din Daia-Giurgiu au protestat fata de amplasarea unui depozit ecologic

Cateva zeci de locuitori ai comunei Daia, judetul Giurgiu, au protestat, duminica, fata de amplasarea viitorului depozit ecologic, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, un protest similar a avut loc in localitatea Fratesti, situata in apropiere, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul protestatarilor din Daia, Ileana Anin, a declarat, duminica, corespondentului NewsIn, ca detine documente potrivit carora edilii din Daia si respectiv Fratesti ar fi recunoscut ca nu ar fi participat la adunarea publica organizata in municipiul Giurgiu pe tema amplasarii depozitului ecologic.

„La solicitarea noastra, am primit doua adrese din partea primarului din Fratesti (Marin Carateanu, n.r.) si a celui din Daia (Ionel Moroaca, n.r.), in care scrie clar ca nu au participat la adunarea populara de la Giurgiu si ca nu au cunostinta ca au participat acolo alti cetateni din Fratesti si Daia. Noi vrem ca groapa sa fie in padina Stoenestiului si, asa cum au zis si cei din Fratesti, ne vom lega cu lanturi de utilaje daca incep lucrarile”, a declarat Ileana Anin.
depozit ecologic
Aceasta a precizat ca documentele respective, cat si cele privind existenta unor ape subterane din care se alimenteaza firme producatoare de apa plata, le va trimite la Bruxelles. „Eu, personal, ma voi duce la Bruxelles, pentru ca am dovada unor falsuri in inscrisuri”, sustine Anin.

Pe de alta parte, primarul comunei Daia, Ionel Moroaca, a declarat corespondentului NewsIn ca depozitul ecologic trebuie construit, indiferent de locatie. „Am o intrebare pentru toata lumea, se vrea sa se salubrizeze toate localitatile sau nu se vrea? Depozitul trebuie facut in Giurgiu, oriunde ar fi el. Eu n-as merge atat de departe cu speculatiile ca oamenii sunt influentati politic sa protesteze, ci mai degraba, din ce inteleg eu, nu sunt de acord cu locatia, dar am inteles si ca proiectul nu a ajuns inca la Bruxelles”, a spus Moroaca.

Depozitul ecologic care ar urma sa fie amplasat pe soseaua Giurgiu-Ghimpti, la kilometru 14, este la o distanta de circa noua kilometri de comuna Daia. Legislatia europeana prevede ca un depozit ecologic sa fie situat la cel putin un kilometru distanta de o localitate.

Sambata, 28 martie, peste 60 de oameni din comuna Fratesti, judetul Giurgiu, au protestat, in cadrul unei adunari populare, fata de locatia viitorului depozit ecologic care ar urma sa fie amplasat la circa patru kilometri de satul lor, satenii cerand amenajarea depozitului la 20 de kilometri de localitate. Primarul din Fratesti, Marin Carateanu, spunea ca terenul respectiv este insa proprietate privata si ca acolo va fi construita o fabrica de lapte.

Liderul protestatarilor din Fratesi, Victor Ioanitescu, ameninta atunci ca circa 1.000 de oameni vor boicota alegerile pentru Parlamentul European si ca, daca vor demara lucrarile la depozitul ecologic, va trimite un memoriu la Bruxelles. Pe de alta parte, acesta spunea ca oamenii din Fratesti nu au fost consultati cu privire la locatia depozitului ecologic.

Reprezentantul Consiliului Judetean si coordonator al proiectului, Carmen Crisu, l-a contrazis pe Ioanitescu, afirmand ca are dovezi conform carora o adunare publica pe tema amplasarii depozitului ecologic a avut loc in municipiul Giurgiu si ca oamenii au putut afla despre intalnire din anunturi pe care edilii locali le-ar fi afisat la primarii.

Conform specialistilor de mediu, un sistem de management integrat al deseurilor (depozit ecologic) presupune depozitarea deseurilor dupa ce au fost tratate, dupa ce a fost redus volumul lor, si are mai multe componente – de colectare, reciclare, tratare si in final de depozitare.

Potrivit reprezentantilor Agentiei de Protectia Mediului Giurgiu, depozitul ecologic va fi izolat, astfel incat nu va exista nici un pericol de poluare a solului, apei sau aerului. „Centrul integrat de management al deseurilor va cuprinde un depozit propriu-zis, va mai avea o statie de epurare si una de sortare a deseurilor si o statie de compostare. Toate acestea sunt realizate conform directivelor europene care prevad ca, pentru impermeabilizarea depozitului, trebuie folosite mai multe straturi. O bariera naturala, straturi de argila, folie din polietilena, straturi de nisip si bentonita, o conducta de drenaj si un strat de drenaj”, sustine reprezentantul APM Giurgiu, Elena Vaduva.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *