Cati asteroizi lovesc Pamantul? Harta publicata de NASA dezvaluie amploarea problemei

    Câ?i asteroizi lovesc P?mântul? Harta publicat? de NASA dezv?luie amploarea problemei
    Cati asteroizi lovesc Pamantul? Harta publicata de NASA dezvaluie amploarea problemei
    Cati asteroizi lovesc Pamantul? Harta publicata de NASA dezvaluie amploarea problemei

    O harta publicata de NASA in cadrul programului pentru descoperirea meteoritilor si cometelor ce se apropie de Terra (Near Earth Object Program) arata de cate ori a fost lovita planeta de astfel de formatiuni in ultimii 20 de ani.

    Harta arata ca, in ultimii 20 de ani (intre 1994 si 2013), au fost consemnate 556 de situatii in care meteoritii patrunsi in atmosfera s-au aprins. Agentia sustine ca suntem vizati tot timpul de astfel de formatiuni, scrie Huffington Post .

    Potrivit directorului de program Lindley Johnson, majoritatea meteoritilor care vin spre noi sunt carbonizati inainte de atinge Pamantul, aceasta fiind dovada ca atmosfera „isi face treaba, protejand Terra de micii meteoriti”.

    O exceptie importanta o constituie ploaia de meteoriti de la Celiabinsk, produsa de explozia unui meteorit cu un diametru de aproape 20 de metri deasupra localitatii rusesti, in 15 februarie 2013.

    Fragmentele de meteorit au spart geamuri si au ranit peste 1.000 de oameni. Este un incident care duce cu gandul la ce s-ar putea intampla in cazul prabusirii unui meteorit mai mare.

    Dr. Amy Mainzer, cercetatoare in cadrul programului spatial NEOWISE, al NASA, considera caderile de meteoriti evenimente rare, insa recunoaste ca un meteorit mare ar produce pagube importante.

    „Nu inseamna ca trebuie sa intram in panica, dar nici nu trebuie sa ii ignoram. O abordare precauta este sa vedem ce meteoriti au potential de impact si asta facem noi. Cu ajutorul cercetarii, putem spune daca exista acolo un obiect care ne vizeaza si este suficient de mare pentru a produce pagube”, a explicat Dr. Amy Mainzer, pentru The Huffington Post .

    Cercetarile au identificat peste 90% dintre asteroizii apropiati de Pamant, cu un diametru mai mare de un kilometru, potrivit lui Mainzer. Doar un mic procent din numarul total al meteoritilor capabili sa treaca de atmosfera terestra a fost identificat.

    „In mod sigur mai sunt multe de facut, dar lucram la asta”, spune Mainzer, adaugand ca echipa sa propune un nou telescop spatial, numit NEOCam, care ar putea sa extinda semnificativ capacitatea NASA de a detecta meteoritii periculosi.

    Potrivit NASA, in medie o data la 5.000 de ani, un obiect de dimensiunea unui teren de fotbal loveste Pamantul, provocand daune insemnate. O data la cateva milioane de ani planeta este lovita de un obiect suficient de mare pentru a cauza dezastre regionale sau globale.

    Craterul meteoritic din Arizona, din apropierea orasului Winslow, are o vechime de 50.000 de ani si se presupune ca sa format in urma impactului unui meteorit de 50 de metri.

    Asa numita extinctie a dinozaurilor din Cretacic-Paleogen, produsa in urma cu 65 de milioane de ani, este considerata rezultatul impactului unui meteorit cu diametrul de 10 kilometri, in zona peninsulei Yucatan.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *