Catre modele durabile de productie si consum

Productia si consumul sunt, fara dubiu, componentele economiei cu cel mai mare impact asupra mediului. Acest impact deosebit de important inseamna in acelasi timp un mare potential pentru protectia mediului, atunci cand sunt alese metode de productie „curate” sau sunt alese pentru consum acele produse mai putin nocive,  prin compozitia sau deseurile generate post-consum.

La nivel european, preocuparile pentru consum si productie curate au devenit prioritare, iar acest lucru se reflecta in Comunicarea Comisiei catre Consiliu si Parlamentul European privind Planul de actiune pentru consum si productie durabile si o politica industriala durabila. Se propune un cadru unitar pentru abordarea productiei si consumului si o revizuire a practicilor actuale de productie si consum la nivelul tuturor statelor membre.

Exista deja o gama larga de instrumente dezvoltate de Uniune, menite sa promoveze practici industriale cu impact redus asupra mediului, precum si sa influenteze optiunile noastre pentru anumite produse, astfel incat sa preferam variantele „prietenoase cu mediul”. Romania este inca la inceput in aceasta privinta, dar are avantajul ca poate beneficia de experienta statelor membre mai vechi si astfel sa invete atat bune practici, dar si sa evite greselile pe care acestea le-au facut.

Perioada in care intram, perioada de criza in care resursele devin din ce in ce mai scumpe, trage deja un semnal de alarma cu privire la eficienta productiei si consumului nostru. Este momentul inovatiei si al creativitatii, pentru ca este clar ca invingatorii acestei perioade vor fi cei care vor invata lectia eficientei.

Este de asemenea momentul trecerii la consumul de produse si servicii ecologice, care sa asigure durabilitate alegerilor noastre, conform vechiului proverb ca „suntem prea saraci ca sa ne putem permite lucruri ieftine”.

Vorbim aici de un efort comun, de actiuni ce necesita implicarea deopotriva a sectorului public si a celui privat, precum si sprijinul societatii civile in diseminarea initiativelor noastre.

Ministerul Mediului isi asuma rolul de catalizator si, respectiv, de exemplu in reorientarea catre modele durabile de productie si consum, prin proiectele pe care le coordoneaza. Toate proiectele in domeniul productiei si consumului durabile sunt finantate din fonduri europene nerambursabile, ceea ce arata ca Ministerul doreste si reuseste sa atraga finantare europeana pentru rezolvarea problemelor cu care Romania se confrunta, diminuand in acelasi timp presiunea asupra bugetului de stat.

I. LIFE07 Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala – ECOREG

Ministerul a inceput implementarea unui proiect LIFE, care isi propune sa testeze in Romania, la nivel pilot, conceptul de „simbioza industriala”, implementat cu succes in Marea Britanie, printr-un program guvernamental. Prin acest proiect se urmareste inregistrarea de economii masive de resurse prin revalorificarea in mod inovativ a deseurilor generate de anumiti operatori economici, acestea devenind resurse pentru alte activitati economice. Se doreste astfel crearea unei retele de companii care actioneaza in mod simbiotic satisfacandu-si nevoile de resurse  prin preluarea deseurilor sau  produselor secundare ale altor companii.

Simbioza industriala are la baza principiul simbiozei din sistemele naturale, prin valorificarea produsilor secundari si a deseurilor rezultate dintr-un ciclu de productie in cadrul unui alt proces de productie. In contextul crizei economice care se prefigureaza in Romania in anii urmatori, aceste actiuni ar duce la mentinerea locurilor de munca si dezvoltarea unei activitati economice sustenabile cu protejarea mediului, cu atat mai mult cu cat isi propune sa identifice noi directii de actiune care sa imbunatateasca performanta operatorilor economici. Prin acest proiect pilot se are in vedere si evaluarea oportunitatii unui viitor program simbioza industriala, la scara nationala.

Impact asupra mediului

O  Reducerea consumului de resurse naturale cu 5 – 20 % a tuturor unitatilor industriale pilot, prin implementarea unor metode si instrumente inovative;

O  Reducerea consumului de E, utilitati cu 2-5% pentru fiecare partener;

O  Reducerea generarii de deseuri si a emisiilor poluante cu 5-20% pentru fiecare partener

O  Conversia deseurilor/produsilor secundari in resurse (materii secundare);

O  Reducerea semnificativa a impactului asupra mediului prin dezvoltarea unor programe bazate pe rezultate, la nivelul intreprinderilor industriale.

Fig. 1 Sinergii existente, planificate si potentiale in regiunea Humber, Marea Britanie (Mirata, M. ,2004)

Impact economic

O  Cresterea eficientei economice (prin imbunatatiri tehnologice, reducerea costurilor de productie);

O  Reducerea cheltuielilor cu protectia mediului.

Impact social

O  Crearea de noi locuri de munca;

O  Imbunatatirea imaginii publice si a a inter-relationarii unitatilor industriale;

O  Conservarea patrimoniului si imbunatatirea potentialului turistic al zonei de aplicare.

Valoarea totala a proiectului este de 880.700 euro.


II. Promovarea achizitiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici

Un al doilea proiect, care se adreseaza de aceasta data consumului este Promovarea achizitiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici.

Prin acest proiect se urmareste instruirea a 40 de achizitori publici in domeniul achizitiilor publice ecologice. Achizitorii vor invata cum sa introduca criterii ecologice in caietele de sarcini atunci cand se fac licitatii de bunuri, servicii si lucrari. Cursurile se vor desfasura in formatul „formare de formatori”, pentru ca achizitorii instruiti in cadrul acestor module sa aiba oportunitatea de a instrui alti colegi de bransa in domeniul achizitiilor ecologice.

Se urmareste de asemenea crearea unei retele „verzi” a achizitorilor, care sa discute chestiuni legate de achizitii ecologice.

Proiectul este realizat in parteneriat cu Institutul National de Administratie si este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 956118,44 lei.


III. Promovarea achizitiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici

Un al treilea proiect al Ministerului Mediului in domeniul productiei si consumului durabile se va realiza in parteneriat cu Ministerul Norvegian al Mediului, Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti, Agentia Manageriala pentru Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic (AMCSIT). Proiectul isi propune sa creeze cadrul pentru productie si consum durabile in Romania, scopul final fiind dezvoltarea unei piete ecologice emergente, in care atat producatorii cat si consumatorii sunt informati si educati cu privire la avantajele pe care le au productia si consumul de produse si tehnologii ecologice.

Activitatile planificate se dezvolta pe doua componente majore: EcoTechnoNet si Green Procura, fiecare urmarind anumite rezultate concrete astfel:

1. EcoTechnoNet

– evaluarea pietei romanesti pentru tehnologii de mediu (studiu) si identificarea de metode si instrumente de dezvoltare a acesteia;

– realizarea unei platforme nationale cu interfata web pentru informare si transfer tehnologic (baze de date cu furnizorii de tehnologii de mediu, respectiv cu entitatile CDI a caror activitate este relevanta pentru cercetarea in domeniul tehnologiilor de mediu, studii);

– organizarea a 8 evenimente regionale de diseminare a practicilor si tehnologiilor inovative cu impact redus asupra mediului (200 entitati inovative incluse in reteaua nationala a eco-inovatorilor si cel putin 200 companii si entitati de cercetare-dezvoltare instruite in domeniul transferului tehnologic).;

– imbunatatirea accesarii de catre companii a instrumentelor de finantare a tehnologiilor/practicilor eco-inovative, ca urmare a participarii la workshopurile regionale ale eco-inovarii.

– realizarea unei platforme nationale cu interfata web pentru informare si transfer tehnologic  (baze de date, studii);

– organizarea a 8 evenimente regionale de diseminare a practicilor si tehnologiilor inovative cu impact redus asupra mediului (200 entitati inovative incluse in reteaua nationala a eco-inovatorilor si cel putin 200 companii si entitati de cercetare-dezvoltare instruite in domeniul transferului tehnologic). Evenimentele vor include cate o zi de instruire in domeniul inregistrarii EMAS a organziatiilor si eco-etichetarii produselor si serviciilor;

– imbunatatirea accesarii de catre companii a instrumentelor de finantare a tehnologiilor/practicilor eco-inovative, ca urmare a participarii la workshopurile regionale ale eco-inovarii.

2. Green Procura

– informarea a cel putin 200 producatori, distribuitori si a comunitatii stiintifice cu privire la criteriile ecologice pentru 9 categorii de produse, servicii si lucrari;

– instruirea a 400 achizitori publici cu privire la achizitiile ecologice prin seminarii de instruire in cele opt regiuni ale Romaniei;

– stabilirea unei scheme de monitorizare a achizitiilor publice ecologice, ce va face parte din Planul National de actiune pentru achizitii publice ecologice (2013-2020).

Valoarea totala estimata a proiectului este de 1.919.083 euro.

Anamaria Stroia si Iulia Degeratu – Manageri publici

Unitatea de Politici Publice – Ministerul Mediului

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *