Catre un asfalt mai verde

Cand vine vorba de a „inverzi” sistemul american de transport, majoritatea oamenilor isi vor indrepta atentia asupra masinilor – producerea unor noi tipuri de carburanti, utilizarea diferitelor forme de energie sau folosirea altor mijloace de transport de catre navetisti. Dar nimic nu se vorbeste despre drumurile pe care circulam.
Asfaltul, care este folosit la acoperirea a peste 90% din drumurile din SUA, este produs in tarile vestice printr-un procedeu ce necesita ca o substanta asemanatoare smoalei sa fie incalzita la 150C, un proces ce necesita mula energie si care de asemenea produce emisii de carbon. In tari mai putin dezvoltate totusi, o abordare bazata pe un „amestec rece” este folosita de mult. Asfaltul nu este incalzit, ci maruntit in particule minuscule si amestecat cu apa si surfactanti pentru a putea fi intins pe suprafata drumului pana cand se intareste.
Acum cercetator la Universitatea din Wisconsin, Dr. Hussain Bahia intentioneaza sa adapteze aceste tehnici africane si indiene – inventate de constructori de drumuri ce nu-si puteau permite sa incalzeasca asfaltul pentru a-l face pliabil – pentru a fi utilizate in State. Sub auspiciile Asphalt Research Consortium (un grup ce lucreaza cu Administratia Federala a Drumurilor pentru a imbunatati suprafata soselelor), el a fondat un Centru de Cercetare al Asfaltului Modificat cu scopul de a imbunatati asfaltul in diferite moduri prin crearea unei mixturi asfaltice reci care sa imbine polimeri sau plastic cu asfaltul
provenit din petrol.

O premisa a unei asemenea inovatii – si a acceptarii asfaltului amestecat la rece in State – este dezvoltarea unor teste de laborator eficiente pentru a evalua gradul de siguranta si durabilitatea fiecarui noi tip de mixtura. Echipa lui Bahia munceste acum pentru a crea noi teste si standarde ce le vor permite inginerilor si chimistilor americani sa poata compara asfaltul ecologic cu mixturile traditionale.

El isi rezuma misiunea, ce a primit recent fonduri de 5 milioane de dolari, astfel : „De ce cheltuim atat de multi bani pe asa ceva [in afara de mixturi la rece]? Cred ca exista un motiv foarte bun : lipsa de informare. Si este de datoria noastra ca universitate sa oferim cunostintele ce speram ca vor indrepta asta. ”

Sursa : www.enn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *