CE a respins solicitarea Guvernului pentru amanarea liberalizarii pretului gazelor

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
CE a respins solicitarea Guvernului pentru amanarea liberalizarii pretului gazelor
CE a respins solicitarea Guvernului pentru amanarea liberalizarii pretului gazelor

Unda verde pentru scumpirea gazelor, de la 1 iulie. Comisia Europeana a respins solicitarea Guvernului pentru amanarea liberalizarii preturilor. Raspunsul a venit din partea comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, cel care a declarat, luna trecuta, ca Romania este o tara neguvernabila. Dupa aflarea vestii, premierul Victor Ponta a declarat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.

CE a respins solicitarea Guvernului pentru amanarea liberalizarii pretului gazelor
Realitatea TV, in cadrul emisiunii „Realitatea la raport”, a cerut in repetate randuri Ministerului Energiei un punct de vedere privind o posibila amanare a liberalizarii pretului gazelor, dar solicitarea fost ignorata. Potrivit MEDIAFAX insa, Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, inca din luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind insa pastrarea calendarului.

„Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune. Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor”, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Premierul da vina pentru aceasta masura pe guvernarea Boc. „Motivarea europenilor e clara, ca trebuia sa facem liberalizarea de cand am intrat in UE. Din pacate, nu s-a facut in 2007-2008, nici dupa aceea si apoi Boc a aprobat dupa, acum minte la TV… Noi nu putem face decat… Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem”, spune Ponta.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar International, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali va inregistra o crestere pana in 1 octombrie 2014 de 160%. Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca, la 1 iulie, pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2%, de la 1 octombrie.

In 2014, preturile platite de populatie ar urma sa creasca cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie si cu 3% in 1 octombrie. Alte majorari ar urma sa fie facute de mai multe ori pe an pana in 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *