Ce alimente trebuie sa consumam in perioada rece.

Ce alimente trebuie sa consumam in perioada rece.

In perioada rece este important sa avem grija la alimentele pe care le consumam, deoarece astfel putem evita racelile si gripele. Sunt recomandate in special fructele si legumele care contin vitamina C, muraturile si alimentele condimentate sau iuti.

 

Medicul nutritionist Corina Zugravu a precizat, pentru RTV.NET ca in timpul sezonului rece este bine sa se consume cat mai multe alimente care contin vitamine, in special vitamina C, deoarece aceasta ne ajuta cel mai bine impotriva racelilor. In plus, alimentele mai condimentate si mai iuti pot „incalzi” usor organismul.

„Orice leguma si/sau fruct sunt bine-venite iarna, cand este relativ greu sa respectam regula celor 5 portii pe zi. Din pacate, nerespectarea acestei reguli conduce usor la carenta de vitamina C, cu consecintele ei, dintre care scaderea imunitatii fata de virusi si bacterii ce dau raceala, gripa, pneumonie. Nu exista indicatii prioritare, dar foarte bogate in vitamina C sunt muraturile pe baza de gogosari si varza murata, varza alba cruda, varza rosie, patrunjelul proaspat. Fructele autohtone pastrate peste iarna au putina vitamina C, insa putem compensa cu citrice. O recomandare aparte: kiwi, accesibil ca pret si plin de vitamine. Pentru biciuirea metabolismului (ca sa ne incalzim!) nu e rau sa mancam mai iute, mai condimentat, foarte bun fiind in acest sens hreanul care are, in plus, si calitati antimicrobiene, dezinfectante”, spune Corina Zugravu.

Potrivit medicului, trebuie sa avem grija la alcool, deoarece „el incalzeste, e drept, prin vasodilatatie periferica, ceea ce inseamna ca nu e voie niciodata sa il bem afara, in frig. Pot sa apara probleme foarte mari, diferite afectiuni „a frigore” sau chiar hipotermia”.

In ceea ce priveste grasimile, acestea sunt permise in cazul in care se practica diferite activitati in frig.

„Iarna, daca facem suficienta miscare in frig, este „voie” sa consumam mai multe grasimi, ca sa ne tina „de cald”. Este totusi bine sa mancam mai ales grasimi sanatoase, ceea ce e destul de greu pentru amatorii de slaninuta. O solutie de compromis este carnea mai grasa de pasare (rata, gasca, chiar gaina), care are mai putine grasimi saturate sau colesterol”, a adaugat medicul nutritionist, pentru RTV.NET.

Alte alimente foarte bune si bogate in elemente nutritive sunt: salata iceberg, varza creata si varza de Bruxelles. Aceste produse de import sunt verificate, deci consumarea lor nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

„Varza de Bruxelles este foarte bogata in antioxidanti si vitamina C, avand un rol dovedit in protectia anticancer. Varza creata este si ea minunata, o sursa bogata de vitamine.Toate legumele si fructele provenite din comunitate se supun acelorasi legi stricte ca si cele ale tarii noastre (legile comunitare). Si cele provenite din alte tari sunt, de regula, verificate, inclusiv de magazinele care le achizitioneaza. Exista limite la pesticide, de exemplu, peste care nu se poate trece. E de retinut ca toate aceste produse de import sunt verificate, spre deosebire de cele de pe piata taraneasca, pe care nu le verifica nimeni si care foarte des au depasiri uriase la incarcatura de pesticide si nitrati”, a precizat Corina Zugravu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *