Ce efecte a avut gerul asupra faunei din Delta Dunarii

Pasari si caprioare moarte: Ce efecte a avut gerul asupra faunei din Delta Dunarii

Din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate in aceasta perioada apele au ramas inghetate. Efectele imediate: inundarea grindului Chituc si moartea unor pasari specifice Deltei Dunarii. In pl

us, cinci caprioare, slabite din cauza frigului, au fost ucise de sacali.

Furtunile de mare intensitate de la inceputul lui februarie au creat valuri foarte mari in special in zona cordon-litoral – Cap Midia – Periboina, erodand adanc malul. Din acest motiv in zona strict protejata Grindul Chituc la o distanta de circa patru kilometric de pichetul Politiei de Frontiera, apele Marii Negre se infiltreaza continuu prin spartura creata, inundand permanent Grindul Chituc.

„De asemenea, zonele de hranire si adapost pentru fauna salbatica sunt extrem de putine in Delta Dunarii, inregistrandu-se mortalitati in randul ornitofaunei salbatice: au fost observate in zonele districtelor ecologice Chilia Veche si Sf. Gheorghe cateva mortalitati la speciile: sase lebede de vara (pe Lacul Dracului si zona litorala-brat Sf. Gheorghe), trei lisite (zona litorala-brat Sf. Gheorghe), un cormoran mic, un pelican comun juvenil in zona lacului Rosca“, spune guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.

Mai mult, saptamana trecuta, in zona Ostrovului Tataru, au fost gasite cinci cadavre de caprioara care prezentau urme de pradatori. Se presupune ca aceste, fiind slabite din cauza conditiilor meteo nevaforabile, au fost atacate de sacali care se organizeaza in haite in scopul procurarii sursei de hrana.

Agentii ecologi din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii asigura monitorizarea continua si semnalarea acestor fenomene naturale deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *