Ce mananci ca sa scapi de depresie

Ce mananci ca sa scapi de depresie

Asa cum ciocolata, prajiturile sau pizza te pot face fericita cand le consumi, alte alimente pot avea efectul invers, din cauza substantelor pe care le contin sau, din contra, nu le contin. Prof. univ. Rodica Segal explica ce este bine sa consumam si ce este contraindicat, daca vrem sa avem o stare buna pe termen lung.

Putini oameni sunt constienti de legatura dintre alimentatie si depresie. De regula, majoritatea considera ca depresia se declanseaza pe o baza emotionala, ceea ce nu este gresit, insa nutritia poate juca si ea un rol esential in declansarea afectiunii, precum si in durata sau gravitatea acesteia. Multe dintre tipurile de comportament care apar inainte de declansarea depresiei sunt apetitul scazut, refuzul de a manca si o pofta dominanta pentru alimentele dulci. Alte produse care pot fi asociate cu depresia sunt si alcoolul, cafeina sau alimentele intens prelucrate.
Pestele gras si alunele sunt antidepresive

Un pas inainte in terapia bolilor depresive si a altor afectiuni ale sistemului nervos a fost facut cand oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un rol determinant in bolile de natura psihica il joaca lipsa acizilor grasi omega 3. „Cercetatorii sustin teoria conform careia cu cat cantitatea de acizi grasi omega 3 din sangele unei persoane este mai scazuta, cu atat este mai mare probabilitatea de sinucidere. Acest diagnostic este sustinut si de argumentul oamenilor de stiinta care indica faptul ca in randul marilor consumatori de peste numarul sinuciderilor este cu 50% mai mic decat in rest. Cercetatorii considera ca micsorarea numarului de oameni care consuma acizi grasi omega 3 reprezinta cauza tendintei de crestere a numarului persoanelor care incep sa sufere de depresie majora”, spune prof. univ. Rodica Segal, de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa. Acizii omega 3 se gasesc in concentratii mari in peste gras, ca: somon, hering, macrou, sardine si ansoa, precum si in seminte de in, alune si nuci, considerate completari sanatoase pentru obtinerea unui efect antidepresiv.
Vitamina B da o lunga stare de bine

Alimentele cu continut redus de glucide tind sa precipite depresia, deoarece productia de serotonina care da sentimentul de bine este declansata de alimentele care sunt bogate in glucoza. Totusi, nutritionistii considera ca alimentele cu indice glicemic (GI) mic, ca unele fructe si legume (afine, ciuperci, fasole boabe, ardei, verdeturi, mere, migdale, morcovi cruzi, mure, naut, caise, castraveti, ceapa, rosii, salata verde, fistic, alune, orez salbatic, portocale etc.), cereale integrale, paste sunt foarte eficiente. Au un efect de durata asupra chimiei creierului, a starii de spirit si a nivelului de energie, in comparatie cu alimentele cu un indice glicemic ridicat (in primul rand dulciurile), care isi fac efectul imediat, dar starea de bine generata este de scurta durata. O imbunatatire a starii emotionale a fost asociata si cu aportul de vitamine, in special B2, B6 si B12, acid folic si minerale: fier, crom, seleniu, zinc, magneziu.

► FRUCTELE, CEREALELE SI IAURTUL TE FAC SĂ TE SIMTI BINE
„Starea nutritionala joaca un rol esential in prevenirea unor

maladii specifice epocii in care traim”, declara profesorul Rodica Segal. Tot ea a adaugat ca „o alimentatie foarte variata, bazata pe legume si fructe proaspete, cereale integrale, seminte, lactate fermentate (iaurt, sana etc.), peste cu produse putin procesate pot reduce in mod considerabil riscul aparitiei starilor de depresie”.

► PRODUSE-CHEIE: CARNE, LAPTE SI OUĂ

Serotonina, substanta care da starea generala de bine, se formeaza din aminoacidul denumit triptofan, furnizat de proteinele din carne, oua si lactate. Daca alimentatia nu furnizeaza proteine de buna calitate (din alimente de origine animala), va fi influentata in mod direct starea de spirit a persoanei cu o alimentatie defectuoasa.

Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *