Ce plante sunt sanatoase toamna

Ce plante sunt s?n?toase toamna
Ce plante sunt sanatoase toamna
Ce plante sunt sanatoase toamna

Fie ca mergi sa le culegi singura sau le cumperi de la piata, merita sa fii atenta la plantele de leac care apar toamna pentru a putea sa iti faci un stoc de sanatate curata.

Fructele de catina si macesele sunt surse importante de vitamina C. Se pot culege pana in noiembrie si te vor feri toata iarna de raceli.

Afinul

Unde il gasesti: creste in zona montana. Ce culegi: fructe si frunze. Recomandari: insuficienta venoasa cronica si complicatiile care survin (varice, varicoflebite, tromboflebite etc.), diabet, digestie dificila, infectii cu Escherichia Coli, cistite, diaree. Contraindicatii: constipatie cronica. Mod de administrare: funzele sub forma de infuzie (una-doua lingurite la o cana cu apa). Se beau doua-trei cani pe zi. Fructele se consuma proaspete sau congelate (200 g pe zi), uscate (50-100 g pe zi), sub forma de sirop (50 g de doua ori pe zi) sau ca decoct (100 g fructe la un litru de apa). Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se mai pot consuma sub forma de afinata, in cazul celor carora alcoolul le este permis.

Catina

Catina Unde o gasesti: pe coaste rapoase, nisipoase si prundisuri. Ce culegi: fructele. Recomandari: ca polivitamina naturala, antioxidant, energizant. Mai e recomandata in stari alergice, boli endocrine, hepatite, anemii, astenii etc.; uleiul din seminte de catina vindeca arsurile, este cicatrizant in ulcerul gastric si duodenal. Contraindicatii: nu se cunosc. Mod de administrare: sub forma de sucuri, siropuri, marmelada sau gem. Sucul, in amestec de o parte fructe zdrobite si trei parti miere, este un bun energizant. Fructele se mai pot conserva in miere si se consuma o lingura pe zi din acest amestec.

Macesul

Unde il gasesti: este intalnit in toate regiunile tarii noastre – de la malul marii si pana la zona montana, poti intalni tufe de maces chiar si in orase. Ce culegi: fructele. Recomandari: contine vitamina C naturala (procentul variaza in functie de zona de unde este culeasa, cel mai mare fiind la macesele care cresc la munte) si A, Bl, B2, B3, B4; scade permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare; are actiune diuretica indicata in afectiuni renale si hepatice. Contraindicatii: nu prezinta. Mod de administrare: sub forma de infuzie (una-doua lingurite fara “mustati” la o cana cu apa – se beau doua-trei cani pe zi); fructele se pot prepara sub forma de gem sau pasta. Uleiul rezultat din presarea “mustatilor” contine cantitati apreciabile de vitamina E.

Vitamina C, absolut necesara

Este o substanta necesara in desfasurarea normala a celor mai importante procese biologice: sinteza hormonilor corticosuprarenali si asimilarea acidului folic. Un alt rol important ii revine in metabolizarea si eliminarea toxinelor din medicamente. Contribuie si la sinteza noradrenalinei si a substantelor intracelulare, cum este, de exemplu, colagenul. Vitamina C are un rol important in raspunsul imunitar la stres si la infectii bacteriene si virale. Carenta in vitamina C se constata, in special, la marii consumatori de alcool, la fumatori si la cei care au o dieta dezechilibrata, din care lipsesc fructele si legumele. Stresul, expunerea indelungata la frig, exercitiile fizice in exces duc la o crestere a proceselor oxidative ale plasmei, iar in toate aceste situatii e indicat un supliment de vitamina C naturala. Studii recente au aratat ca lipsa sau carenta acesteia reprezinta un factor de risc in plus in cardiopatia ischemica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *