Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa
Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

Politicile Uniunii Europene /UE/ in materie de mediu au redus poluarea si au imbunatatit in mod semnificativ calitatea aerului si a apei din Europa, insa degradarea ecosistemelor continua si ameninta productia economica, reiese din evaluarea Agentiei Europene de Mediu /AEM/ ‘Mediul european – starea si perspectiva 2015’ (SOER 2015), publicata marti si citata intr-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/.

Potrivit documentului, la nivelul UE, biodiversitatea este in continuare in declin. In acest sens, se precizeaza ca 60% dintre speciile evaluate si 77% dintre habitatele evaluate au inregistrat o stare de conservare nefavorabila.

‘Calitatea apei dulci s-a imbunatatit in ultimii ani; cu toate acestea, aproximativ jumatate din masele de apa dulce din Europa probabil ca nu vor ajunge la o ‘stare ecologica buna’ in 2015. Biodiversitatea marina si de coasta constituie un motiv deosebit de ingrijorare, fiind supusa unor presiuni precum degradarea sedimentului marin, poluarea, speciile alogene invazive si acidificarea. Pescuitul excesiv a scazut in Oceanul Atlantic si in Marea Baltica, dar in Marea Mediterana tabloul este mai trist, 91% dintre stocurile evaluate fiind exploatate excesiv in 2014. Mai putin de 6% din suprafata cultivata a Europei a fost folosita pentru agricultura ecologica in 2012, existand diferente mari intre tari’, se arata in raportul AEM.

In ceea ce priveste utilizarea eficienta a resurselor, datele releva ca, la nivel intern consumul se situa la 16,7 tone/cap de locuitor, in 2007, iar in 2012 scazuse pana la 13,7 tone, in parte din cauza prabusirii industriei constructiilor in unele tari.

La capitolul gestionarii deseurilor, situatia prezentata de catre AEM arata o imbunatatire in ultimii ani, scazand atat cantitatea de deseuri generate, cat si cea trimisa la groapa de gunoi.

De asemenea, ratele de reciclare au crescut in 21 de tari, intre anii 2004 si 2012, iar ratele de depozitare a deseurilor au scazut in 27 dintre cele 31 de tari. In plus, tarile din SEE au atins o rata medie de reciclare de 29% in 2012, comparativ cu 22%, in 2004.

‘Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 19% fata de 1990, in ciuda cresterii cu 45% a productiei economice. Utilizarea combustibililor fosili a scazut, ca si emisiile unor poluanti proveniti din transport si industrie. Criza financiara din 2008 si dificultatile economice ulterioare au contribuit si ele la reducerea unor presiuni asupra mediului. Ramane de vazut daca vor fi mentinute aceste imbunatatiri. Politicile recent agreate nu sunt suficiente pentru ca Europa sa isi atinga obiectivele de mediu pe termen lung, cum ar fi reducerea cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de sera. Sectorul industriei ecologice a crescut cu peste 50% din 2000 pana in 2011 si este unul dintre putinele sectoare care au inflorit in ceea ce priveste veniturile si locurile de munca, de la criza financiara din 2008’, a conform evaluarii de specialitate.

Agentia Europeana de Mediu (AEM) este o institutie a Uniunii Europene si are ca scop sprijinirea dezvoltarii durabile si contributia la imbunatatirea semnificativa si cuantificabila a starii mediului in Europa prin furnizarea de informatii prompte, specifice, relevante si de incredere atat factorilor de decizie politica, cat si publicului. AEM este sprijinita in activitatea sa de catre Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet), formata din 39 de tari europene.

Evaluarea ‘Mediul european — starea si perspectiva 2015’ cuprinde doua rapoarte si 87 de note informative online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *