Ce sa mancam ca sa prevenim cancerul

Ce sa mancam ca sa prevenim cancerul
Ce sa mancam ca sa prevenim cancerul

O hrana echilibrata, bogata in vitamine, iti poate reduce semnificativ riscurile de a te imbolnavi de cancer.

Este dovedit prin numeroase cercetari ca unele alimente te pot proteja de cancer, asa cum altele iti maresc riscul de a face aceasta boala. Antioxidantii si fibrele pot tine la distanta tumorile canceroase. Desigur, acestea nu sunt suficiente pentru a te feri de boala, un rol important in acest sens avandu-l si stilul de viata. Astfel, obezitatea, fumatul si consumul de alcool sunt alti factori vinovati de aparitia multor tipuri de cancere.

Rosii

Sursa de vitaminele A, E si C, rosiile contin licopen, antioxidant care le da culoarea rosie. Numeroase studii au subliniat ca licopenul poate reduce riscul de cancer pulmonar, esofagian, de prostata, gastric si de colon. Alte surse de licopen sunt caisele, grepfrutul, pepenele verde si caisele.

Spanac

Aceasta planta verde contine carotenoizii, mai ales luteina si beta-caroten (substanta transformata de corp in vitamina A), antioxidanti puternici care protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, implicati in aparitia a numeroase boli, inclusiv cancer. Pentru a beneficia de acesti nutrienti, este bine sa consumi frunze crude sau fierte in aburi cateva minute.

Usturoi

Componentii sulfurosi care dau gustul specific intens al usturoiului pot neutraliza actiunea substantelor cancerigene si pot opri cresterea tumorilor maligne. Consumul de usturoi poate fi de ajutor in prevenirea cancerului de stomac, de colon, esofagian si de pancreas. Femeile care consuma usturoi cel putin o data pe saptamana au cu pana la 30 la suta mai putin riscuri de a face cancer de san, se arata intr-un studiu american.

Broccoli

Aceasta leguma este o sursa buna de vitamina C, 100 grame de broccoli furnizand mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata din aceasta vitamina. De asemenea, broccoli contine antioxidanti, precum sulforafanul, si alti compusi cu rol in prevenirea cancerului. Consumat de cateva ori pe saptamana, broccoli este asociat unui risc mai mic de cancer de colon, de plamani si de san, potrivit studiilor. Aceasta leguma scade si probabilitatea de infectie cu Helicobacter pylori, bacterie implicata in aparitia ulcerelor si tumorilor stomacale.

Peste gras

Sardinele, macroul, pastravul si somonul sunt surse de acizi grasi omega-3, care pe langa protectia pe care o ofera fata de cancer, pot ajuta si la incetinirea dezvoltarii tumorilor maligne. Femeile care consuma peste gras saptamanal au cu pana la 74 la suta mai mici riscuri de a se imbolnavi de cancer de rinichi.

Fructe de padure

Afinele conduc in topul fructelor bogate in antioxidanti si alti compusi care diminueaza riscul de instalare a cancerului. Compusii fenolici din afine pot inhiba dezvoltarea celulelor cancerului de colon, iar kemferolul, o substanta din clasa flavonoidelor le poate proteja pe femei de cancer ovarian. Merisoarele, murele si fragii sunt, de asemenea, surse bune de antioxidanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *