Cea mai importanta resursa a noastra nu este energia solara, nici cea eoliana si nici combustibilii

Cea mai importanta resursa a noastra nu este energia solara, nici cea eoliana si nici combustibilii

Pe masura ce ne distantam de utilizarea combustibililor fosili si tindem spre surse de energie mai curate, nu cred ca cea mai importanta resursa va fi energia solara, eoliana, geotermala sau alta – afirma Michael Brune, directorul executiv al Sierra Club, in publicatia Business Insider.
Inainte de a va repezi la Priusul meu si de a cere o trecere in revista a referintelor mele eco, ascultati-ma putin. Cea mai importanta resursa este una cu totul diferita. E o resursa umana si anume abilitatea noastra de a ne asculta unul pe celalalt, de a ne intelege unii cu altii, de a gasi cai comune in perspective diferite si de a conlucra pentru a descoperi energie regererabila si curata in cele mai inteligente moduri posibile.

Trebuie sa intelegem ca merita sa dezvoltam energia verde. Nu cred ca am auzit vreodata chiar pe cel mai acerb suporter al combustibililor fosili sa declare ca energia regenerabila este rea in mod inerent.

Unii se tem ca va dura prea mult ori ca nu va fi suficienta sau chiar ca nu e momentul acum pentru ea. Dar daca un duh al energiei ne-ar oferi sansa de a trece peste noapte la energie verde din abundenta, regenerabila, ne-am converti brusc cu totii la aceasta si am gasi alte subiecte pentru dezbateri atat de ample. Din nefericire, nici un duh la orizont, asa ca putem doar cadea de acord ca energia regenerabila este un lucru bun si sa incepem sa discutam despre cum putem conlucra pentru a realiza acest scop comun.
Sa incercam sa ascultam toate partile despre cum sa trecem cu succes la energia regenerabila. Am unele idei despre ce-ar fi mai indicat si despre cat de repede am putea s-o facem. Care e opinia voastra? Gradini comunitare solare? Pare o idee grozava. Ce-ar trebui? Carbune „curat”? Sunt sceptic, dar dispus sa va ascult parerea (fiti convinsi insa ca daca va botezati cainele Beyonce, aceasta nu-l va face sa cante).
Sa-i ascultam pe muncitorii nostri. Ei sunt cei care vor fi lasati in urma, daca natiunea noastra nu va tine pasul cu inovatiile energiei curate ce au loc pe tot globul. S-o admitem: muncitorii de la vechile si murdarele uzine de procesare a carbunelui si de la rafinarii se confrunta cu incertitudinea profesionala, pe masura ce acestea sunt inlocuite cu sursele de energie ecologica. Sa-i ascultam pe ei despre modul in care putem face tranzitia in modul optim.

Experienta imi spune ca toti muncitorii sunt deschisi la ideile novatoare, la noi tehnologii si industrii. Ei vor sa mearga inainte. Prin alianta noastra verde-albastra, Sierra Club i-a ascultat pe colegii nostri din miscarile sindicale de ani de zile, cea ce e o realizare.
Sa-i ascultam si pe oamenii de afaceri. Acestia sunt adesea fortati sa aleaga intre profitul pe termen scurt si binele social si de mediu pe termen lung. Ei nu aleg intotdeauna gresit. In plus, nu cred ca vom rezolva aceasta provocare fara implicarea lor.
Sa-i ascultam si pe tineri. Ei nu vor cadea in capcana curentului potrivit caruia trebuie sa facem lucrurile asa cum le-am facut dintotdeauna. Ei ne vor provoca si ne vor mentine onesti pentru ca ei sunt cei care au cel mai mult in joc in decizia privitoare la viitorul pe care vrem sa-l construim.
Dezvoltarea tehnologiilor energetice ecologice este poate cea mai mare provocare pe care o infrunta orice natiune si intreaga lume. Nu putem intampina provocarea daca nu ascultam si nu tinem seama de toti cei care sunt gata sa ia parte la gasirea unei solutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *