Cea mai mare ecologizare a varfului Everest

20 de alpinisti nepalezi vor escalada in aceasta saptamana cel mai inalt varf din lume pentru a strange deseuri de peste jumatate de secol. Operatiunea de ecologizare este prima ce vizeaza curatarea Zonei Mortii, situata la o altitudine de peste 8.000 de metri.ecologizare Everest

Organizatorii spun ca este cea mai ampla actiune de acest tip desfasurata pana acum. „Este pentru prima data cand urcam la o asemenea altitudine pentru a aduna deseuri. De aceea, misiunea este foarte dificila”, a declarat pentru agentia Reuters Namgyal Sherpa, liderul expeditiei „Everest Extreme 2010”.

Motivul: in Zona Mortii, la peste 8.000 de metri altitudine, aerul e rarefiat, iar terenul este alunecos. Astfel, chiar daca alpinisti din intreaga lume au participat alaturi de nepalezi la actiuni de ecologizare, nimeni nu a indraznit pana acum sa se „joace de-a ecologistul” in Zona Mortii.

Sherpa, care a cucerit cel mai inalt varf din lume de sapte ori, si echipa lui de alpinisti vor infrunta aerul rarefiat si temperaturile extreme de la peste 8.000 de metri, avand la ei numai rucsacuri goale si pungi speciale, pentru a aduna buteliile de oxigen abandonate, canistrele de combustibil, corturile rupte, precum si franghiile si celelalte ustensile lasate intre Saua de Sud (7.920 de metri altitudine) si pisc (8.850 de metri altitudine).

„Gunoiul a fost ingropat in zapada pana acum. Din cauza incalzirii globale zapada s-a topit, iar deseurile au iesit la suprafata”, a explicat coordonatorul expeditiei, in varsta de 30 de ani. Namgyal Sherpa a adaugat ca deseurile le creeaza cataratorilor numai probleme, unele datand inca de pe vremea neozeelandezului Sir Edmund Hillary, primul om care a cucerit varful Everest, in 1953.

Cel mai mare depozit de gunoi

De altfel, Everestul si-a creat reputatia de cel mai mare depozit de gunoaie din lume. Din cauza epuizarii si a atmosferei rarefiate, multi cataratori isi abandoneaza parti ale echipamentului si obiecte ce nu le mai sunt de folos.

De la prima cucerire a varfului, peste 4.000 de alpinisti au escaladat Everestul, turismul devenind astfel o sursa importanta de venit pentru Nepal, una dintre cele mai sarace tari din lume.

Prin marea actiune de ecologizare a celui mai inalt varf din lume, echipa lui Sherpa spera sa stranga cel putin 2.000 de kilograme de deseuri, dar si sa recupereze trupul unui elvetian care a murit pe munte in 2008.

2.000 de kilograme de deseuri si-au propus alpinistii sa stranga din Zona Mortii, de pe Everest.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *