Cea mai mare exploatatie de cereale bio din Romania. Este a unor luxemburghezi

Cea mai mare exploatatie de cereale bio din Romania. Este a unor luxemburghezi
Cea mai mare exploatatie de cereale bio din Romania. Este a unor luxemburghezi

Compania luxemburgheza Fri-El International Holding exploateaza cea mai mare suprafata de teren din Romania pe care se face reconversia catre productia ecologica. Peste aproximativ doi ani strainii vor putea vinde atat pe plan local cat si la export cereale bio cu preturi de pana la 30% mai mari decat cele cultivate in mod obisnuit.

Peste aproximativ doi ani, in judetul Tulcea va exista cea mai mare exploatatie cultivata cu cereale ecologice din Romania, ce se intinde pe o suprafata de peste 6.267 de hectare. Terenul este concesionat de la Consiliul Judetean Tulcea si este exploatat de SC Delta-Rom Agriculture SRL detinuta de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social in Luxemburg si care desfasoara in Romania proiecte pe segmentul energiei regenerabile.

De ce bio

„Terenul pe care il administram este situat in Delta Dunarii, unde exista prin lege restrictii referitoare la tratamentele de fertilizare sau la ierbicidele pe care le folosim. Acum suntem in al treilea an al perioadei de reconversie (de la agricultura clasica la cea ecologica n.red)si inlocuim tehnologia clasica cu una care nu are impact negativ asupra mediului inconjurator”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florin Cernodolea, directorul general al Delta Rom Agriculture. Potrivit acestuia, in mod obisnuit perioada de reconversie dureaza 4-5 ani, iar ulterior productia poate fi valorificata la preturi de pana la 30% mai mari. Investitiile in agricultura ecologica sunt insa si ele cu 20-30% mai mari decat in agricultura traditionala. „Sunt foarte multe companii din Romania care au cereri pentru produse bio din Olanda, Germania sau Ungaria. Noi acum lucram cu traderi, companii din Romania si una din Austria, dar suntem deschisi la noi colaborari. In viitor, atunci cand vom avea toate certificarile pentru productia de cereale bio vom incerca sa gasim clienti atat din Romania cat si din UE”, a mai declarat managerul Delta-Rom, companie care a solicitat anul acesta de la APIA plati de agromediu pentru agricultura ecologica.

Investitii de 12 milioane de euro in Romania

Pana acum, luxemburghezii de la Fri-EL International Holding, care exploateaza in total, prin Delta-Rom Agriculture SEL si Anglo Rom Agriculture SRL, 13.200 de hectare de teren in Romania, au investit in jur de 12.000 de euro in Romania, parte din fonduri proprii, parte prin accesarea unor finantari europene. Au reusit sa irige cu fonduri proprii si bani europeni toata suprafata pe care o cultiva si s-au dotat cu utilaje. De asemenea, compania are in plan construirea unei centrale de biogaz care va folosi produsele secundare rezultate din cultura cerealelor. Investitia va fi de 4-10 milioane de euro. „Acum avem in desfasurare o investitie in valoare totala 4 milioane de euro in vederea construirii unei baze de insilozare cu o capacitate de 29.000 de tone, la care vor avea acces si ceilalti producatori din regiune. Proiectul este realizat in proportie de 40%, astfel ca va fi gata in 2015. De asemenea, dorim sa realizam o centrala pe biogaz pentru care realizam studiile de fezabilitate. Problema este insa ca nu avem date clare cu privire la subventiile pentru energia regenerabila. Am dori sa nu mai existe fluctuatii in legatura cu prevederile referitoare la certificatele verzi, pentru ca acest lucru ne afecteaza pe termen lung”, a mai declarat Florin Cernodolea.

An agricol bun. Probleme cu traderii

Managerul Delta-Rom sustine ca, in ciuda investitiilor masive, business-ul inregistreza profit, dar unul limitat. Si aceasta pentru ca traderii care activeaza pe plan local „folosesc si metode neortodoxe”. „2014 este un an agricol bun, cu rezultatre pe masura asteptarilor. Speram ca floarea soarelui si porumbul sa se dezvoltare foarte bine, dar ne lovim de aceesi bariera ce implica valorificarea produselor. Este vorba despre politica de pret facuta de marii jucatori de pe piata cerealelor (traderii) care nu lucreaza cu metode ortodoxe. Constatam fluctuatii nesanatoase de pret care nu sunt in concordanta cu ce se intampla pe pietele internationale”, a explicat Cernodolea. Potrivit acestuia, la inceputul lui iunie 2013, in perioada recoltarilor de grau, pretul a scazut in portul Constanta cu 40 de euro pe tona, de la o zi la alta. La nivel international insa, scaderea era de numai 10 euro pe tona. „Indiferent de motivele traderilor, cred ca producatorii agricoli ar trebui sa se asocioeze mai bine si sa gaseasca o solutie impreunca cu Ministerul Agriculturii. Au fost intalniri cu reprezentantii Ministerului la care au participat toti marii producatori, dar ne-am lovit de orgolii si nu am reusit sa punem un sef care sa ne reprezinte interesele”, mai spune managerul care ii incurajeaza pe micii fermieri sa aplice pentru fonduri UE: „In piata este loc pentru toata lumea. Este dificil sa obtii finantare, dar noi am gasit sprijin din toate partile. Este o sansa unica pe care Romania o are”, spune acesta.

Societatea din Romania a raportat anul trecut afaceri de 11,4 milioane de euro si un profit net de peste 86.000 de euro (0,7% din cifra de afaceri). De asmenea, Anglo Rom Agriculture SRL a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 2,3 milioane de euro si un profit net de 104.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *