statie-reciclare.jpgMeWa Recycling vine cu o noua provocare:

Automatizare completa si procesare intr-o singura etapa

– cea mai noua tehnologie pentru reciclarea DEEE-urilor

Producatorul german de echipamente pentru reciclare, MeWa Recycling Maschinen und Anlagenbau GmbH, a implementat automatizarea completa a sortarii, in cadrul ultimei linii de procesare a DEEE-urilor, pe care a pus-o recent in functiune in Daventry, Northamptonshire, Marea Britanie.

Imbinand automatizarea completa cu patentatul Maruntitor cu Lant (QZ – Querstromzerspaner), care dezmembreaza deseurile intr-un singur proces, MeWa Recycling stabileste astfel un nou record cost-eficienta la nivel european.

Noua linie de tratare a DEEE-urilor, ii confera reciclatorului britanic, un grad remarcabil de competitivitate.

Multe state membre ale UE au dezvoltat un sistem functional pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice din 2003, cand a intrat in vigoare Directiva Comisiei Europene pentru DEEE-uri.

In Marea Britanie, Directiva nu a fost implementata in legislatia nationala pana in Iulie 2007. Din acel moment, autoritatiile britanice au devenit foarte riguroase. In Anglia, DEEE-urile reprezinta deseurile cu cea mai mare rata de crestere, anual fiind generate 1,8 milioane de tone de DEEE-uri.

Companiile de reciclare britanice au reactionat inainte ca Directiva Europeana pentru DEEE-uri sa fie aplicata si au investit in noi linii de reciclare.

Wincanton, unul dintre liderii europeni de servicii de transport si logistica, a facut acum un pas catre viitor. Reciclatorul a pus in functiune la Daventry, o linie ultra-moderna cu sortare complet automatizata.

Instalatia a fost in intregime conceputa si construita de catre compania de inginerie, MeWa Recycling Maschinen und Anlagenbau GmbH, cu sediul in Gechingen, Germania.

Avantajele acestei linii sunt reprezentate de costurile scazute de procesare si de calitatea excelenta a produselor finale, materii prime secundare. Personalul este folosit doar pentru gestionarea deseurilor care urmeaza a fii reciclate si a produselor finale obtinute in urma acestui process sau pentru incarcare si pentru sortarea fractiilor care nu pot fii separate mecanic.

„Intregul proces de dezmembrare precum si sortarea fractiilor individuale este complet automatizat,” a declarat Helmut Oberggugenberger, Managing Director al MeWa Recycling, prezentand instalatia, unica in Europa.

O serie de sisteme de detectare a metalelor, de separare a nemetalelor, a plasticului si a placilor cu circuite integrate, precum si sisteme cu infrarosii (NIR) sau separatoare penumatice, directioneaza tipurile de materiale catre destinatia dorita. In cadrul celor 3 linii de sortare a metalelor, nemetalelor si a plasticului, doar fractiile precum: bateriile, condensatorii si cablurile sunt separate manual.

Linia poate procesa atat deseuri electrocasnice (clasa alba), electronice de consum (clasa maro) cat si echipamente IT, avand o capacitate de cel putin 10 tone pe ora.

Monitoarele si echipamentele frigorifice, care sunt sortate la sosire, sunt trimise la amplasamentul Wincanton, din Billingham, unde MeWa a pus in functiune, in anul 2002, una dintre primele linii la cheie, de reciclare a frigiderelor, care nu produce efecte nocive asupra mediului.

In cazul liniei din Daventry, deseurile sunt procesate cu ajutorul Maruntitorului cu lant (QZ) in forma lor initiala, fara a fii dezmembrate in prealabil. Acest utilaj dezmembreaza echipamentele in fractii individuale printr-un singur proces operational. Dupa aceasta etapa, fractiile sunt separate printr-o tehnologie complet automatizata. Cu aceasta operatiune moderna de separare se obtine o serie de produse finale de o calitate superioara celor obtinute prin metodele manuale cu care am fost obisnuiti pana acum.

In aceasta perioada in care preturile materiilor prime secundare a scazut, gradul de puritate a acestora este foarte important.

Totodata, Wincanton beneficiaza si de avantajul costurilor operationale scazute prin implementarea acestei tehnologii ultra-moderne.

Faptul ca deseurile sunt dezmembrate intr-un singur proces, cu ajutorul Maruntitorului cu lant (QZ), reduce substantial cantitatea de energie utilizata si costurile de operare in comparatie cu liniile conventionale care folosesc tehnologii bazate pe mai multe etape de procesare cu shreddere.

Instalatia este foarte usor de operat, practic, fiind nevoie de doar 4-5 persoane pe schimb pentru a asigura functionarea completa a acesteia.

Linia de reciclare de la Daventry este cea de-a 3-a pe care MeWa o pune in functiune pentru compania internationala Wincanton.

In ceea ce priveste eficienta, instalatia de reciclare a DEEE-urilor, proiectata si construita de MeWa, reprezinta un excelent exemplu de implementare a Directivei CE, la nivel european.

Tehnologia MeWa pentru reciclarea DEEE-urilor, prin procesarea acestora cu Maruntitorul cu lant (QZ), este prezenta si in Romania din 2007, in cadrul unui proiect de capacitate mai mica, realizat la Constanta,.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here