Cea mai rara camila din lume a supravietuit testelor nucleare, dar este amenintata de vanatoarea pentru carne

Camilele sunt printre animalele cele mai usor de recunoscut de pe intreaga planeta, insa nu multi realizeaza ca sunt si printre cele mai amenintate cu extinctia.
camila

Din cele doua specii de camile de pe glob, dromaderul, caracterizat printr-o singura cocoasa, a disparut deja din salbaticie. A doua specie, camila bactriana, cu doua cocoase, se afla in pericol, intrucat din cele 1,4 milioane de exemplare din lume doar 1.000 sunt salbatice. Iar John Hare, fondatorul si directorul fundatiei Wild Camel Protection, spune ca bactrienele salbatice si cele domestice sunt diferite din punct de vedere genetic.

Ele s-ar fi despartit acum 700.000 de ani si au o diferenta genetica de 3,5%, dublu decat diferenta intre oameni si cimpanzei, sugerand ca ar fi specii independente.

Camilele salbatice au devenit asa de rare astazi din cauza ambitiei oamenilor de a le transforma in animale de povara. O parte dintre bactriene au reusit sa scape de oameni doar intr-un mediu extrem de dur: desertul Gobi, din China si Mongolia, o zona fara apa proaspata si plina de furtuni de nisip. Temperaturile in Gobi variaza intre -40°C si 56°C.

Dar in timp ce camilele salbatice s-au inmultit cu succes in aceste conditii, la care s-au adaugat si 40 de teste nucleare desfasurate in desertul Gobi de catre armata chineza, cea mai mare amenintare la adresa lor vine din partea vanatorilor care le omoara pentru carne.

John Hare lucreaza acum alaturi de parteneri locali si de guvernul chinez pentru a pune bazele uneia dintre cele mai mari rezervatii naturale din lume si pentru a convinge localnicii ca aceste animale sunt o sursa de mandrie si nu de proteine.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *