CE BEM, CE MANCAM – Multe calorii
Nu stim din ce fel de fructe exotice a fost extras concentratul, dar ni se spune ca aromele si culorile ceaiului sunt artificiale. Trei coloranti au fost utilizati astfel incat ceaiul analizat sa aiba o nuanta aproape de cea naturala.

Ceaiul solubil granulat din concentrat de fructe exotice Grande este de fapt un amestec de zahar, coloranti si arome sintetice. De pe eticheta aflam ca are in compozitie urmatoarele ingrediente: „zahar, acidifiant: acid citric E330, concentrat de fructe, colorant natural (caramel E150, clorofila E140, betacaroten E160a, arome identic naturale (n.r. artificiale), vitamina C E300 - 9 mg/100g produs, extract de ceai negru (63*10-2)/1 kg produs.” 100 de grame de ceai aduc o valoare energetica de 1.680 kj/395 kcal/ 100g. De asemenea, producatorul specifica faptul ca ceaiul contine cofeina si ca se prepara cu apa rece sau fierbinte.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: „bautura reconstruibila sub forma de ceai cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), impreuna cu o serie de aditivi alimentari si extract de ceai negru.” Specialistul ne atrage atentia ca acest profil nutritional ii confera produsului solid o valoare energetica foarte ridicata 395 kcal/100g. De aceea, profesorul Mencinicopschi ne spune ca „ceaiul natural verde sau negru (Camellia sinensis) este de preferat amestecurilor gata preparate.”

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranta la cofeina vor evita consumul produsului.

Precizari
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here