Ceaiul verde imbunatateste memoria

Cercetatorii au descoperit bautura care imbunatateste memoria

Pe langa abilitatea de a asigura o buna functionare a inimii, se pare ca ceaiul verde ajuta si la dezvoltarea memoriei. Descoperirea a fost facuta in China si arata ca proprietatile chimice ale ceaiului verde promoveaza generarea de celule cerebrale, lucru care ofera beneficii pentru memorarea spatiala.

“Au existat nenumarate studii care analizau capacitatea sa de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, dar acum am descoperit dovezi care arata ca proprietatile sale ar avea un impact la nivelul mecanismelor celulare din creier”, a declarat coordonatorul studiului, Yun Bai de la Universitatea Medicala Militara din Chongqing.

Studiile profesorului Bai s-au concentrat asupra substantei chimice organice EGCG, care se gaseste in ceaiul verde. Cercetarea a plecat de la idea conform careia EGCG poate imbunatati functia cognitiva prin stimularea productiei de neuroni, proces cunoscut sub numele de neurogeneza, iar cercetarea s-a focusat asupra hipocampului, partea din creier care proceseaza informatii pe termen scurt si lung.

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca EGCG creste productia de celule neuronale progenitoare care, la fel ca celulele stem, se pot adapta in diferite tipuri de celule. Pentru a observa daca acest fenomen aduce beneficii la nivelul memoriei, oamenii de stiinta au realizat un studiu pe soareci de laborator.

Animalele au fost impartite in doua grupuri: unul format din soareci care au primit EGCG si un altul de control. In timpul studiului, soarecii au fost antrenati timp de 3 zile sa gaseasca o platforma vizibila din cusca, pentru ca apoi, timp de 7 zile, sa fie instruiti pentru descoperirea unei platforme ascunse.

In urma studiului s-a descoperit ca soarecii care au fost tratati cu EGCG au gasit platforma ascunsa intr-un timp mai scurt decat restul indivizilor. Astfel, oamenii de stiinta au putut sa concluzioneze ca EGCG imbunatateste memoria si procesul de invatare prin dezvoltarea capacitatii de a recunoaste obiecte si a memoriei spatiale.

“Am reusit sa demonstram ca substanta chimica organica EGCG din ceaiul verde creste productia de celule neuronale progenitale. Aceste descoperiri ne-ar putea ajuta in combaterea bolilor degenerative”, a concluzionat Bai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *