Ceaiuri pentru usurarea neplacerilor menopauzei

Cele mai benefice plante pentru calmarea tulburarilor care apar la menopauza sunt paducelul si coada-soricelului

Ceaiul de piper de broasca este cel mai recomandat in cazul tulburarilor de menopauza cu pierderi de sange prelungite

Menopauza este o stare in care intra corpul femeii in jurul varstei de 50 de ani. Aceasta este determinata de incetarea naturala a ciclului menstrual. Odata cu incetarea menstruatiei, femeia resimte anumite simptome cum sunt bufeurile, transpiratiile, insomniile, nelinistea si nervozitatea. De asemenea, trebuie mentionat ca la menopauza organismul femeii este predispus la hipertensiune arteriala, la obezitate, la nevroza si chiar la osteoporoza. Inca din cele mai vechi timpuri se stia ca anumite plante pot imbunatati starea generala a femeilor aflate la menopauza.

Dr. Anca Nitulescu, fitoterapeut, spune ca „unele dintre aceste plante sunt paducelul, frunzele de vita rosie, piperul broastei sau coada soricelului. De obicei, pentru ca aceste plante sa aiba efect este recomandat sa se foloseasca sub forma de ceaiuri. Una dintre cele mai benefice plante pentru calmarea simptomelor menopauzei este coada soricelului.

Ceaiul de coada soricelului influenteaza in toate privintele, in mod favorabil organele genitale ale oricarei femei. Daca nu este cumparat din comert, este recomandat ca planta sa fie culeasa cand soarele straluceste puternic pentru ca atunci cantitatea de uleiuri volatile din planta este la cel mai inalt nivel. Tocmai aceste uleiuri sunt sunt cele care ofera putere curativa plantei. Pentru ca tratamentul sa aiba efect trebuie baute 3 sau 4 cani de ceai pe zi, timp de sase pana la opt saptamani. La fel de bun este si paducelul. Ceaiul de paducel este indicat in tulburarile congestive determinate de menopauza, si anume: palpitatii, bufeuri, insomnie, iritabilitate, zgomote in urechi si scaderea tensiunii arteriale”.

Ceaiul de paducel calmeaza palpitatiile, bufeurile si insomniile

Medicul mai spune ca „cea mai recomandata reteta este cea preparata din una sau doua lingurite de paducel (aproximativ 20 de grame) la un litru de apa. Se beau doua sau trei cani pe zi, dintre care, ultima se bea inainte de culcare. Cura cu acest ceai trebuie urmata 20 de zile pe luna. Paducelul poate fi folosit si pentru prepararea de tincturi, care se administreaza prin folosirea a 10-15 picaturi, de trei ori pe zi. Si frunzele de vita de vie rosie ajuta la calmarea simptomatologiei menopauzei.

Ceaiul de frunze de vita de vie rosie constituie un remediu vechi si renumit contra tulburarilor menopauzei si pentru reducerea hemoragiilor uterine. Se utilizeaza ca decoct, din 50 de grame de frunze, la un litru de apa. Pentru ca ceaiul sa-si faca efectul trebuie sa se bea 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa”. „Din aceeasi categorie de plante face parte si piperul broastei. Ceaiul de piper de broasca are proprietati hemostatice (opreste hemoragiile) si se foloseste in tulburarea de menopauza cu pierderi prelungite de sange.

Se administreaza sub forma de infuzie, din 5 grame de frunze la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi. Pe langa aceste ceaiuri, sunt recomandate si ceaiurile care au in componenta mai multe plante. Unul dintre cele mai bune ceaiuri este cel care are in componenta cretisoara, branca ursului, frunze de rozmarin, coada soricelului, frunze si flori de paducel, radacina de lemn dulce si coada calului. Acest ceai este reglator hormonal, calmant, tonic, vitalizant, previne osteoporoza si imbunatateste circulatia vasculara”, a adaugat fitoterapeutul.

Ceaiurile se fac dintr-o singura planta sau din mixturi de plante

Specialistul a mai spus ca „trebuie sa se stie ca cei care sufera de hipotensiune trebuie sa consume acest ceai in cantitati moderate. Un alt ceai foarte bun pentru ameliorarea tulburarilor hormonale care apar la menopauza este cel care contine flori de salcam, flori de soc, pelin, radacina de lemn dulce si boabe de ienupar. O lingura de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore intr-o cana cu apa, dupa care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupa alte 10 minute de repaus, se filtreaza. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara cel mult 1 litru de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare data cand se bea, se incalzeste la 400 de grade Celsius si se indulceste cu miere”.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *