Cecetatorii de la Facultatea de Medicina din Yale (SUA) au descoperit recent ca sistemul imunitar este influentat de „ceasul biologic”

Cecetatorii de la Facultatea de Medicina din Yale (SUA) au descoperit recent ca sistemul imunitar este influentat de „ceasul biologic”

Cecetatorii de la Facultatea de Medicina din Yale (SUA) au descoperit recent ca sistemul imunitar este influentat de „ceasul biologic”. Stim cu totii ca acesta regleaza ciclul metabolic pe parcursul a 24 de ore, dar se pare ca are un cuvant de spus si asupra sistemului imunitar.

„Oamenii care au probleme cu somnul, au tendinta de a se imbolnavi mai repede. Se pare ca orice deranjare a ceasului biologic ii face pe oameni mai sensibili la agentii patogeni”, a explicat Erol Fikrig, profesor de epidemiologie si patologie microbiana, coordonatorul studiului. Ei au descoperit o proteina a sistemului imunitar (TLR9) care are abilitatea de a detecta toate formatiunile bacteriene si virale. Aceasta este in directa legatura cu ceasul biologic. Experimentele s-au facut pe cobai, carora le-a fost provocata septicemia. Severitatea bolii a fost influentata de momentul in care s-a facut infectarea. Daca soarecii erau odihniti, ceasul biologic le functiona normal, deci aveau un nivel crescut al proteinei TLR9.

Pornind de la aceasta ipoteza, cercetatorii vor sa extinda studiul asupra persoanelor care sunt la terapie intensiva pentru optimizarea tratamentului si imbunatatirea sistemului imunitar. Ei cred ca persoanele de la terapie intensiva nu se pot vindeca corespunzator intrucat ceasul lor biologic este dat peste cap de expunerea prelungita la zgomotele produse de aparate sau lumina artificiala. Daca medicatia ar stimula producerea proteinei TLR9, i-ar putea ajuta pe pacienti sa-si revina mult mai repede, prin fortificarea sistemului imunitar.

Studiul a fost publicat in publicatia “Immunity” din Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *