Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu.

Potrivit unui comunicat din partea Guvernului Romaniei, la nivel national au fost identificate 210 situri contaminate, cele mai multe in judetele Caras-Severin si Hunedoara. Acestea reprezinta zone in care s-au desfasurat in principal activitati din industria miniera si metalurgica, unde procesarea si depozitarea deseurilor s-a facut fara masuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare si de la haldele de steril, precum si de la instalatiile de prelucrare. Este vorba in principal de zona Moldova Noua, unde, la fiecare adiere mai serioasa a vantului, deasupra orasului se strang nori grei de praf otravitor.

La fiecare vant mai puternic, pulberile de steril provenite de la iazul tehnic de decantare al fostei exploatari miniere continua sa le faca viata un chin miilor de locuitori de pe ambele maluri ale Dunarii, atat in tara noastra cat si in Serbia. Mai este si cazul comunei Ciudanovita, unde pe vremuri se exploata uraniu. Mina a functionat pana prin anii 2000, iar la 15 ani de cand a fost inchisa radiatiile inca mai fac victime. Cancerul, leucemia, imbatranirea timpurie, copii cu malformatii – sunt cazuri frecvente la Ciudanovita.

In anul 2014, in urma unei masuratori a ecologistilor de la GEC Nera s-a constatat ca nivelul radiatiilor de pe haldele de deseuri miniere radioactive era de 3 ori mai mare decat nivelul de alerta precizat de legislatia in vigoare. Singura sansa ca poluarile respective sa inceteze este accesarea de fonduri europene pentru evaluarea riscurilor si remedierea siturilor contaminate.In acest sens a fost adoptata o hotarare de Guvern prin care s-a aprobat Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, prin care se urmareste diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane si alinierea la standardele impuse de Uniunea Europeana. Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor si remedierea celor 210 situri contaminate se ridica la un total de 1,264 miliarde de euro,suma ce va fi asigurata prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finantare de stat, dar si prin finantari externe si investitii din sectorul privat.

”Acest program a fost elaborat in conformitate cu angajamentul Romaniei privind conditionalitatea impusa de Comisia Europeana pentru pregatirea si selectarea proiectelor ce vor fi co-finantate din fondurile structurale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, asa cum sunt obiectivele specifice mentionate in Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Astfel, in urmatorii ani, Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Situilor Contaminate va finanta proiectele de remediere a siturilor contaminate strict prin intermediul acestui program, fara a aduce modificari ale cheltuielilor bugetare”, se arata in comunicatul emis de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *