Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va intra in forta pe piata energiei, incepand de anul viitor

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va intra in forta pe piata energiei, incepand de anul viitor

Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va intra in forta pe piata energiei, incepand de anul viitor. La sfarsitul lunii trecute, CEZ Romania a anuntat montarea ultimei turbine la parcul Fantanele – Cogealac, urmand ca dupa parcurgerea fazelor de testare „ferma verde” sa lucreze la capacitate maxima. Pentru finalizarea obiectivului eolian din nordul judetului Constanta s-a lucrat intr-un ritm infernal. Volumului urias de munca i s-a alaturat si un efort mare din partea structurilor de transport maritim si rutier implicate in proiectul eolian.

„Pentru construirea parcurilor eoliene CEZ de la Fantanele, Cogealac si Gradina, a fost necesara utilizarea unor cantitati impresionante de materiale de constructii: 1.540.000 tone de piatra sparta, transportate pe parcursul a 38.500 de curse, utilizand camioane de 40 de tone, 103.680 metri cubi de beton pentru transportul carora au fost necesare 11.520 curse cu autobetoniere avand capacitatea de noua metri cubi si 9.600 tone de otel beton, aduse pe santier cu 480 de transporturi cu trailere de 20 tone”, a precizat Roxana Margineanu, purtatorul de cuvant al companiei. Potrivit acesteia, transportul tuturor componentelor necesare pentru constructia parcurilor eoliene a presupus 3.846 de transporturi rutiere si 233 de transporturi navale.

O turbina eoliana instalata in fiecare zi

Echipele de muncitori au lucrat din plin pentru finalizarea la termen a instalatiilor eoliene. Durata de instalare a turbinelor a fost de 783 de zile calendaristice, iar pentru punerea in functiune a acestora au fost necesare 575 de zile calendaristice. Numarul maxim de turbine instalate intr-o luna pe litoral a fost de 27, iar numarul maxim de turbine puse in functiune intr-o luna a fost de 26. Daca nu luam in calcul zilele nelucratoare, personalul CEZ a lucrat intr-un ritm de 1,3 turbine instalate pe zi. Forta de munca implicata in acest proiect a fost de 250 de persoane. Prima turbina a Parcului Eolian Fantanele-Cogealac a fost lansata pe data de 1 iunie 2010, la ora 17:25. Ultima a fost conectata la retea pe 22 noiembrie, la mai putin de doi ani si jumatate fata de prima. Fiecare dintre turbinele eoliene este inalta de 100 de metri si are un diametru al rotorului de 9 de metri. De cand a fost conectata prima turbina, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrica.

2012, anul morilor de vant

Desi operational partial, parcul CEZ, alaturi de celelalte proiecte eoliene aflate in diferite faze de executie, au stabilit in vara acestui an primul record pe piata nationala de energie. Situatia Sistemului Energetic National, intocmita de compania Transelectrica la sfarsitul lunii august 2012, a aratat ca, in ultima saptamana de vara, eolienele au furnizat aproape 10% din necesarul energetic de la acel moment, respectiv 633 de megawati. Eolienele au depasit hidrocentralele, care au produs 520 de megawati, si au egalat productia unui reactor nuclear de la Cernavoda, de aproape 700 megawati. Practic, odata devenit operational, parcul eolian CEZ va fi capabil sa furnizeze energie la volumul unui reactor nuclear.

Daca socotim toate proiectele aflate in derulare sau pe plansa proiectantilor, situatia inclina net in favoarea eolienelor. Potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, sectorul eolian dispune de un potential de investitii de peste cinci miliarde de euro pana in 2013, pentru un total de 3.000 de megawati instalati pe teritoriul Romaniei, dublu comparativ cu puterea celor doua reactoare nucleare aflate in prezent in functiune la Cernavoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *