Republica Moldova: Cel mai mare proiect in domeniul eficientei energetice va fi prelungit

Cel mai mare proiect în domeniul eficienței energetice va fi prelungit
Cel mai mare proiect in domeniul eficientei energetice va fi prelungit
Cel mai mare proiect in domeniul eficientei energetice va fi prelungit

In cadrul sedintei Consiliului Proiectului Energie si Biomasa Moldova (PEBM), ce a avut loc la 11 decembrie, s-a anuntat ca datorita succesului inregistrat, proiectul va fi prelungit pentru o perioada de trei ani.

„Acesta este un adevarat proiect de success. Tin sa aduc multumiri echipei proiectuli pentru eforturile depuse si sincere felicitari pentru rezultatele obtinute, iar partenerilor straini pentru sustinere”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Echipa proiectului a prezentat Raportul final pentru perioada de 4 ani (2011 – 2014) de implementare a Proiectului Energie si Biomasa, finantat de UE si co-finantat si implementat de PNUD. „Succesul proiectului se datoreaza in mare parte bunei colaborari cu partenerii nationali, agentiile de stat”, a spus Alexandru Ursu, managerul PEBM.

Datorita proiectului, in Moldova a fost creata o piata in crestere pentru tehnologiile de procesare a biomasei, ceea ce a contribuit la cresterea gradului de utilizare a surselor de energie regenerabila, implicit la reducerea cheltuielilor de incalzire, la crearea unui mediu curat si foarte important: la constientizarea importantei utilizarii energiei regenerabile, in randul populatiei.

Astfel, remarcam ca obiectivul principal al proiectului, stabilit initial, de a contribui la crearea unui sistem mai sigur, competitiv si durabil de producere a energiei din surse regenerabile in Republica Moldova, a fost realizat cu succes.

Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul permanent al PNUD in Moldova, a subliniat ca proiectul i-a intrecut asteptarile, iar rezultatele acestuia au fost apreciate la nivel global: „Este pentru prima oara in cariera mea in care vad ca un singur proiect sa atinga atatea aspecte importante: crearea de locuri de munca in zonele rurale, incluzand locuri de munca pentru femei; actiuni educative in randul maturilor si a copiilor; crearea unor parteneriate publice-private reusite la nivel local; implicarea expertilor straini”.

Conform raportului final observam ca in aceasta perioada 160 de institutii publice au fost conectate la sistemele de incalzire pe biomasa, adica cu 30 de institutii mai mult decat isi propusese initial proiectul. Peste 360 de locuri de munca noi au fost create datorita proiectului.

Totodata, proiectul a avut o comunicare eficienta la toate etapele, scopul fiind nu doar de a informa ci si de a schimba comportamentul, mesajele principale fiind: noi risipim resursele energetice regenerabile; eficienta energetica inseamna tehnologii noi, creare de locuri de munca si o planeta mai curata pentru noi toti.

Comunitatile locale au fost implicate la toate etapele de implementare, pentru a spori intelegerea importantei eficientei energetice la nivelul intregii comunitati si pentru a asigura durabilitatea proiectului.

Astfel, s-a lucrat atat cu profesorii si copiii, a fost elaborat o materie optionala „Surse de energie regenerabila” pentru cl. 5-9. Iar la Academia de Administratie Publica a fost introdus modulul „Surse de energie regenerabile, biomasa si eficienta energetica”. Totodata au fost organizate taberele pentru copii „Energel”, unde copiii au avut parte de activitati educative despre cum pot proteja mediul inconjurator.

Alexandre Darras, reprezentant al Delegatiei UE in Moldova a anuntat, la finele sedintei, ca s-a decis prelungirea proiectului: „ Succesul si impactul proiectului a determinat extinderea acestuia pentru inca 3 ani. In aceasta perioada vom extinde si mai mult proiectul, speram sa ajungem sa acoperim si regiunea transnistreana. De aceasta data, ne propunem sa sustinem sectorul privat, pentru a-l stimula sa utilizeze tehnologii eficiente energetic in procesele de productie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *