„Cel mai poluat rau din lume” pune in pericol viata a milioane de indonezieni

„Cel mai poluat rau din lume” pune in pericol viata a milioane de indonezieni

Apele raului Citarum, situat la est de insula Java, in apropiere de Djakarta, capitala Indoneziei, sunt cele mai poluate din lume.

Problema este una mai veche, dezastrul ecologic incepand in anii ’80, atunci cand zona a fost rapid industrializata.

In prezent, peste 1.500 de fabrici se gasesc in Bazinul Bandung, centrul traditional al industriei textile din Indonezia. Zilnic, acestea arunca 280 de tone de deseuri in Citarum.

Pentru milioane de indonezieni, raul este singura sursa de apa, iar poluarea sa le pune viata in pericol.

In 2010, autoritatile au decis sa faca o prioritate nationala din curatarea raului Citarum. In acest scop, a fost lansat un proiect de reabilitare pe 15 ani, in valoare de 3,5 miliarde de dolari. Din aceasta suma, 500 de milioane de dolari au venit din partea Asian Development Bank.

Un reprezentant al bancii, Thomas Panella, recunoaste ca situatia este departe de a se fi imunatatit in ultimii doi ani.

„In acest moment, nu s-au imbunatatit foarte mult, pentru ca am avut putin timp la dispozitie in care sa rezolvam problemele cu poluarea. Avem nevoie de o viziune pe termen lung”, a declarat Panella pentru France-Presse.

Jurnalistii de la AFP au vizitat satul Sukamaju, situat nu departe de Bandung, capitala provinciei West Java. ceea ce au gasit nu a fost deloc placut.

Noor este o localnica de 40 de ani, careia, in ultimele sase luni, i-au aparut mai multe semne pe maini, in urma folosirii apei din Citarum.

„Cand am avut primele mancarimi, se intampla mereu dupa ce foloseam apa din rau. Asta se intampla pentru ca apa este contaminata. Vina este a fabricilor. Nu stiu ce boala este aceasta, dar nici nu am bani pentru a merge la un doctor”, a spus femeia.

De asemenea, apa cu gunoi este o problema pentru hrana oamenilor. Multe culturi de orez au fost distruse, ca sa nu mai amintim de pestii morti care plutesc la suprafata.

„Culoarea apei se schimba la fiecare doua ore, in functie de colorantii folositi in fabrici, iar asta are un impact direct asupra calitatii orezului. In ultima vreme, productia s-a redus cu 50% din recolta normala”, a explicat Deni Riswandani, un fermier care incearca sa stranga cat mai multi oameni pentru a fi compensati de autoritati.

„In mod normal, fabricile nu pot arunca deseuri in apa fara a le trata. In teorie, exista pedepse foarte grele pentru asta, dar guvernul se preface in continuare ca organizeaza controale regulate. Insa nimic nu se schimba”, a adaugat Riswandani.

Studiile recente arata ca raul contine mercur, plumb, zinc si crom, care pot produce cancer, probleme la diverse organe, afecteaza nou nascutii si copiii si chiar pot duce la decese.

Windya Wardhani, sefa biroului pentru mediu al provinciei West Java, recunoaste existenta acestor probleme: „Practicam un control intens si cred ca, odata cu trecerea timpului, fabricile vor ajunge sa respecte regulile. Dar, probabil, acest lucru nu se va intampla in fiecare zi. In apele raului Citarum sunt metale grele si sedimente. Cel mai probabil, de la fabrici, pentru ca metalele grele nu se gasesc in gunoiul obisnuit”.

Reprezentantii producatorilor de textile se apara spunand ca doar 20-25% din poluarea raului se intampla din cauza fabricilor.

„Raul este poluat in special cu deseuri casnice si din plastic. Este nedrept ca totul sa fie pus pe umerii nostri. Este usor sa tii socoteala numarului de fabrici, dar cine ii numara pe oamenii care traiesc in apropierea raului si arunca diverse deseuri in el?”, a spus Kevin Hartanto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *