Cel mai ridicat nivel de pesticide intalnit vreodata

Fructele, legumele si cerealele vandute in UE contin nivele record de pesticide, in conformitate cu un raport oficial, care urmeaza a fi publicat mai tarziu, in aceasta luna.
pesticide
Aproximativ jumatate din cantitatea de fructe, legume si cereale sunt acum contaminate cu pesticide-o crestere substantiala a nivelului pesticidelor fiind vazut doar in ultimii 5 ani. Cinci dintre cele mai comune pesticide din domeniul alimentar sunt clasificate ca fiind cancerigene, provocatoare de mutatii sau de unele dereglari ale sistemului hormonal.

Descoperirile vin chiar cu cateva zile inainte ca politicienii sa dezbata la Brusselles, noua legislatie UE in ceea ce priveste pesticidele – incluzand o propunere de a elimina folosirea celor mai periculoase dintre acestea, din industria alimentara.

Dar in ciuda numeroaselor dovezi de larga raspandire a contaminarii alimentelor, eforturile de a reduce expunerea la pesticidele periculoase este puternic contestata de catre industria pesticidelor.

Acestea sunt cele mai rele rezultate in ceea ce priveste nivelul pesticidelor,pe care le-am intalnit vreodata„, relateaza Elliott Cannell,coordonatorul PAN Europa. „O proportie record de fructe si legume este contaminata, in timp ce 23 de tipuri de pesticide au fost detectate la nivele suficient de ridicate pentru a prezenta un risc acut pentru sanatatea publica” – in conformitate cu calculele de risc propriu efectuate de UE.

Necesitatea de a reduce expunerea la pesticidele considerate un pericol este mai urgenta acum ca si niciodata. Politicienii din Bruxelless trebuie sa scoata din alimentatie cele mai daunatoare pesticide si sa fie efectuata inlocuirea acestora cu alternative cat mai sigure.

In conformitate cu o copie a unui raport PAN Europa, in ceea ce priveste monitorizarea alimentelor, raport ce va fi publicat curand:

*49% din procentul de fructe,legume si cereale contin pesticide. Acesta este cel mai ridicat nivel de contaminare cu pesticide inregistrat in UE si reprezinta o crestere cu 20% in ultimii 5 ani.

*In total 4,7% din fructe, legume si cereale contin pesticide in concentratie peste limita maxima admisa de lege, in timp ce peste 10% contin 4 sau mai multe reziduuri diferite de pesticide.

*Cinci dintre pesticidele cel mai des intalnite in produsele alimentare vandute in UE, sunt clasificate ca si cancerigene,provocatoare de mutatii,toxice ptr. reproducere sau dereglatoare ale sistemului hormonal.

CancerigenMutagenReprotoxinDereglator endocrinFrecventa in alimente testata cu Programul Coordonator a UE
ManebX X8,7%
ProcymidoneX XX8.2%
IprodioneX 5.1%
Carbendazim XX 3.9%
Deltamethrin X0.8%

*23 de substante pesticide au fost detectate la nivele destul de ridicate ptr. a prezenta un risc acut ptr.sanatatea publica -potrivit calculelor UE in privinta riscului propriu.

*Produsele alimentare vandute in UE contin acuma 354 de pesticide diferite-cel mai ridicat nivel total intalnit vreodata.

*Pentru prima data, imidaclopridul -un pesticid controversat, interzis in Franta, are legaturi cu decesul in masa a albinelor -a fost considerat printre cele mai intalnite reziduuri de pesticide in alimente.

*Cele mai grav afectate alimente includ strugurii (71%contaminati), bananele (56%contaminate) si ardeii (46%contaminati), in timp ce una in 25 de vinete testate, contine pesticide peste limita maxima admisa de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *