Cele 10 ostroave de pe Dunare, oaze ale naturii

In amonte de Oltenita se gasesc cele mai frumoase oaze ale naturii, ostroavele care gazduiesc mii de specii de pasari, animale si plante ocrotite de lege, dar neexploatate turistic .ostrov pe Dunare

Pe Dunare, intre km 425 si 300 se gasesc ostroavele sau insulele de pe Dunare, adevarate „jungle” in care isi gasesc refugiul specii de pasari sau animale rare, ocrotite prin lege. Acest lucru are un rol esential in salvarea ecosistemelor din intregul bazin al Dunarii. Georgescu, Albina, Haralambie, Ciocanesti, Pisica(Tarmasan), Soimul, Turcescu, Tiul, Cianul si Fermecatul toate aceste 10 ostroave fiind monitorizate de Agentia de Protectia Mediului Calarasi. In plus, ostroavele Ciocanesti, Haralambie si Soimu sunt declarate rezervatii naturale prin H.G. 2151/2004, avand un regim de protectie mai strict decat siturile Natura 2000.

Fauna si flora diversa

Flora si vegetatia ostrovelor este dominata, in mare parte, de specii de salcie din care amintim salcia alba (Salix alba), des intalnita, cunoscuta pentru rezistenta la inundatii. Astfel, pe ostroave, in functie de altitudine si de nivelul inundatiei, putem intalni, pe langa salcia alba si plopul negru sau „pluta” (Populus nigra), plopul alb (Populus alba), ulmul de lunca (Ulmus laevis) sau frasinul de lunca (Fraxinus angustifolia), iar in zonele mai inalte stejarul pedunculat (Quercus robur) si stejarul brumariu (Quercus pedunculiflora). Fauna ostroavelor este variata, ele pot gazdui peste 1.100 de specii de animale, dintre care 770 sunt nevertabrate ( 35 de specii de melci). Specialistii au identificat 311 specii, din care 57 de specii de nevertebrate acvatice, 14 de bivalve (scoici), 110 de coleoptere (gandaci), 5 de amfibieni (broaste si tritoni dobrogeni), 2 de reptile (serpi), 97 de pasari si 26 de mamifere.

21.000 de specii de pasari

Ostrovele sunt importante pentru cuibaritul, migratia si iernarea a peste 150 de specii de pasari, specifice zonei deltare, cum sunt pelicanii, egretel, starci, rate, ciocanitori, pescarusi, vulture, cinteze. Aici apar multe specii protejate la nivel international si national. Printre speciile de pasari protejate care cuibaresc aici se numara pelicanul cret, rata rosie, cormoranul mic, soimul dunarean si vulturul codalb. In zona ostroavelor cuibaresc si vin sa se hraneasca peste 21.000 de specii de pasari care isi depun ouale aici sau in zona Srebrana (Bulgaria) sau in Delta Dunarii.

Potential turistic neexpolatat

Adevaratul si marele potential inca neexploatat al ostroavelor este cel turistic. Peisajele deosebit de frumoase si speciile rare de pasari reprezinta atractii pentru turistii dornici sa cunoasca frumusetile Dunarii, cu conditia respectarii si pastrarii acestor frumuseti. Pe insule putem gasi chiar vestigii istorice, precum cele de pe ostrovul Pacuiul lui Soare. Aici padurea ascunde ruinele cetatii bizantine Vicina, construita in anii 971-972 d.H. In unele dintre acestea, salbaticia si vegetatia abundenta te duc cu gandul ca piciorul omului nu a calcat pe acolo de zeci de ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *