Cele mai ecologice inventii

undefinedImagineaza-ti cum ar fi sa mergi in fiecare dimineata cu bicicleta la serviciu. Sa te trezesti mai devreme ca de obicei, sa te imbraci in costumul tau business si sa pedalezi pana la serviciu si inapoi. Se pare ca cei mai multi vizitatori ai site-ului CNN nu ar avea nimic impotriva acestui fapt, de vreme ce au plasat bicicleta in fruntea clasamentului celor mai eco inventii create de om.

Topul celor mai ecologice creatii nascocite de om, realizat de editia online a CNN pe baza optiunilor exprimate de vizitatori, a scos la rampa opt modalitati prin care degradarea mediului ar putea fi stopata. Cu toate ca pare bizar, in clasamentul amintit si-a facut loc si contraceptia, vazuta de respondenti ca fiind un factor important de reducere a poluarii. In consecinta, noi devenim din ce in ce mai constienti de faptul ca suntem un factor ce influenteaza mediul in mod negativ.

1.Bicicleta

Majoritatea celor ce si-au exprimat optiunile pe site-ul CNN au plasat-o pe primul loc in clasamentul inventiilor eco, fiind simpla,curata, eficienta si sanatoasa. Fiind inventate in Europa secolului 19, bicicletele sunt acum in numar de peste un miliard, asigurand in multe regiuni mijlocul principal de transport. Ele sunt de asemenea foarte populare ca mod de recreatie, si au fost adaptate pentru folosinta in multe alte domenii ale activitatii umane cum ar fi cel al jucariilor, fitness, aplicatii militare, servicii de curierat si sportul numit ciclism.

2. Panourile solare

Celulele fotovoltaice care transforma energia solara in energie electrica au fost etichetate drept energia viitorului si plasate pe locul doi in clasamentul celor mai eco inventii. Un panou solar fotovoltaic spre deosebire de un panou solar termic transforma energia luminoasa din razele solare direct in energie electrica. Componentele principale ale panoului solar reprezinta celulele solare. Panourile solare se utilizeaza separat sau legate in baterii pentru alimentarea consumatorilor independenti sau pentru generarea de curent electric ce se livreaza in reteaua publica.Un panou solar este caracterizat prin parametrii sai electrici cum ar fi tensiunea de mers in gol sau curentul de scurtcircuit.

3. Convertorul catalitic

Denumit si catalizator, convertorul catalitic este un dispozitiv atasat la sistemul de evacuare a gazelor al unui autovehicul, cu scopul reducerii emisiilor toxice provenite de pe urma arderii combustibilului. Transforma produsele nocive evacuate trecand gazele emanate printr-o mixtura de catalizatori care captusesc o structura de tip fagure (metalic sau ceramic), structura care mareste suprafata in cauza si, in felul acesta, cantitatea de catalizator activ cu care intra in contact gazele de evacuare.

4. Becul fluorescent compact

Becul economic este un bec fluorescent compact (Compact Fluorescent Lightbulb, pe scurt CFL) care consuma de cinci ori mai putina energie si chiar daca costul sau este mai ridicat, acesta se amortizeaza pe parcursul utilizarii, cu atat mai repede, cu cat se folosesc mai multe astfel de becuri. La un consum energetic cu 80% mai mic, lampile si becurile fluorescente dau aceeasi luminozitate ca becurile obisnuite si au o durata de viata de zece ori mai mare.

5. Contraceptia

Definitia contraceptiei a fost data in Enciclica Humanae vitae astfel: „orice actiune, care fie in programarea actului conjugal, fie in savarsirea lui, fie in dezvoltarea consecintelor sale naturale, isi propune ca scop sau ca mijloc, sa faca imposibila procrearea.” Gandindu-ne la cata poluare produce omenirea prin simplul fapt ca exista, contraceptia si deci reducerea numarului de indivizi pe suprafata pamantului contribuie considerabil la diminuarea gradului de poluare.

6.Energia eoliana

Sursa regenerabila de energie, generata de puterea vantului prin intermediul turbinelor de vant. Prin producerea energiei eoliene nu rezulta deseuri, emisii de substante poluante sau gaze cu efect de sera.

7. Publicatiile online

Termenul de „publicatie” provine din limba franceza, de la cuvantul de baza „publication”, care desemneaza faptul de a publica. Mai concret, „ceea ce se tipareste, se afiseaza, (in special) tiparitura cu aparitie periodica. Emiterea sau citirea unei publicatii presupune in fond, o comunicare interumana la nivelul mass-mediei. Toate sinonimele atribuite „publicatiei”, reprezinta un punct de plecare in ceea ce numim „comunicare la distanta” in masa; emitatorul aduce o informatie la cunostiinta publica. Daca nu s-ar mai tipari nicio publicatie am salva tone de hartie si nenumarate hectare de padure. Publicatiile online sunt acum foarte accesibile si premiul Pulitzer, cea mai prestigioasa distinctie americana din domeniul jurnalismului, va putea fi acordat, incepand din 2009, si publicatiilor care apar doar pe internet.

8. Energia hidroelectrica

Energia hidroelectrica, sau hidro electricitatea, reprezinta generarea de electricitate cu ajutorul unor turbine angrenate de apa, si are aplicatii in tehnologii mult mai vechi care au fost folosite timp de cateva secole pentru a transforma energia apelor curgatoare (energia hidro) in alte forme de energie mult mai accesibile si mai folositoare, de exemplu morile de apa. Energia hidroelectrica se bazeaza pe faptul ca curgerea de apa are un debit regulat si adecvat, si o cadere suficienta de inaltime).Nu putem nega ca inaltarea unui baraj are un impact semnificativ asupra mediului inconjurator insa energia hidro-elecrica obtinuta astfel este mult mai putin nociva decat surata ei, energia nucleara.

Sursa: CSID

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *