Cele mai frumoase sate din Romania – Carpinet, locul care te vindeca de boli.

    Cele mai frumoase sate din Romania – Carpinet, locul care te vindeca de boli.
    Cele mai frumoase sate din Romania – Carpinet, locul care te vindeca de boli.

    Mondo News va invita, in fiecare vineri, la un periplu prin cele mai frumoase sate din Romania. Dupa ce in editiile trecute am fost la Rimetea (judetul Alba) si la Poiana Stampei (judetul Suceava), astazi poposim in comuna Carpinet (judetul Bihor), un loc despre care se spune ca are puteri miraculoase.

    Primele documente care atesta localitatea Carpinet dateaza din anul 1588. Renumita pentru Izbucul de la Calugari, un loc binecuvantat despre care localnicii spun ca are puteri de vindecare a unor boli, comuna Carpinet este situata in sudul judetului Bihor, la poalele Muntilor Bihor si Codru-Moma, pe cursul superior al raului Crisul Negru. Carpinet cuprinde patru sate: Carpinet (satul de resedinta), Calugari, Izbuc si Leheceni. Turistii pot ajunge aici pe drumul national DN 76, Oradea-Deva.

    Comuna Carpinet este inconjurata de un superb peisaj montan. Aici gasim zona carstica a Muntilor Bihor care prezinta cea mai spectaculoasa si originala zona carstica din Romania, superioara multor zone carstice consacrate din Europa.

    Mondo News iti recomanda si: Cele mai frumoase sate din Romania: RIMETEA, un loc unic in lume, cu case albe, ferestre verzi si o istorie impresionanta

    Cunoscutul om de stiinta si cultura, Marcian Bleahu, spunea despre zona carstica a Muntilor Bihor: “Exista o roca care, ca nici una alta, isi impune prezenta in relief din prima clipa, o roca creatoare de privelisti magnifice si originale, o roca cu multa personalitate si cu nenumarate ciudatenii. Aceasta roca este calcarul. Si este atat de aparte, incat dintre toate rocile este singura pentru a carui relief s-a creat un termen special si careia i s-a dedicat o intreaga disciplina stiintifica, ba chiar doua, carstologia si speologia”.

    Descoperind zona Carpinet, veti intalni, mai mult decat in oricare parte a judetului, adevaratul specific bihorean, oamenii de aici reusind sa-si pastreze nealterate istoria si traditia. Daca decideti sa vizitati satele comunei Carpinet, veti fi intampinati de un peisaj magic si de localnici deosebit de ospitalieri si bucurosi de oaspeti. O parte din casele localnicilor pastreaza si azi motive traditionale sculptate pe fatade.

    Ocupatiile traditionale care puncteaza viata rurala se situeaza la granita dintre profesie si mestesug, caci implica daruire, pasiune si arta de-a face lucrurile frumos. Articolele de ceramica se disting prin eleganta formelor si prin ornamentatie.
    Satul Leheceni, situat in comuna Carpinet, este o nestemata a ceramicii populare romanesti. Aici se confectioneaza si in zilele noastre un mare numar de piese ceramice, mai ales farfurii bogat si rafinat decorate. In atelierele olarilor se pot urmari fazele de lucru ale mestesugului, modul in care acestia preiau, pastreaza si imbogatesc traditia locala. Maiestria mesterilor olari talentati de aici este renumita.

    Din marea diversitate de piese ceramice se remarca blidele de Leheceni, ale caror ornamente – spirala, roata si creasta – sunt de veche traditie. Raul Bocse este unul dintre putinii tineri care au ales sa continue traditia. Foloseste motive specifice zonei si mai ales ale satului Leheceni (carcelul, spirala, creasta de cocos).

    In Carpinet exista cea mai pura cariera de calcar din Europa si unul dintre putinele locuri in care localnicii inca mai fac var in varnite traditionale. Exista si o LEGENDA a VARULUI din aceasta zona bihoreana. Se spune ca varul a fost descoperit de un cioban, care a gatit, timp de mai multe zile, pe niste pietre de calcar. Pietrele s-au topit, apoi a inceput sa ploua, iar piatra arsa a devenit var.

    Vararii din satele de pe cursul superior al Crisului Negru au fost deseori pomeniti in documentele feudale, mai ales cei din Carpinet si Ponoarele (azi Calugari). La 1733 se preciza ca in apropierea acestor asezari exista piatra buna, din care se arde varul (“…pro exurendo calce lapides habet…”), iar la 1778 se pomenea despre extragerea calcarului, pentru arderea varului la Vascau.

    Si astazi cuptoarele se ridica in panta dealului pentru ca bolovanii sa poata fi claditi si adusi mai usor. Bulgarii de calcar se cladesc in cuptor dupa reguli foarte precise, incat focul sa nu fie inabusit, iar curentii de aer sa circule liber. In partea de jos, la “talpa cuptorului” se pun bolovani mai mari, iar in partea de sus – bolovani mai mici. Cand cuptorul este umplut, “gura” acestuia se umple cu “sfac” in care se fac gauri – “liliecii” – pe unde se supravegheaza procesul arderii. “Liliecii” se inchid progresiv in timpul arderii. Focul arde 5-6 zile, apoi cuptorul este lasat sa se raceasca vreme de o zi si o noapte, dupa care bulgarii de var sunt scosi afara.

    Comuna Carpinet detine o seama de elemente de interes turistic, etnografic si cultural demne de luat in seama. Asezarea comunei in preajma Muntilor Apuseni ofera turistilor ocazia de a se bucura de peisaje montane numeroasele obiective din apropiere.

    In comuna Carpinet gasiti Izbucul de la Calugari si Manastirea Izbuc (foto), Taul lui Ghib si Pestera Campeneasca. In apropierea comunei Carpinet puteti vizita Izvorul Boiu (are un puternic debit de apa care nu ingheata niciodata), Cascadele Sfanta Treime (Caderile de apa de aici produc un fenomen de ionizare a aerului, fenomen fascinant pentru turisti, care traiesc o senzatie unica), Portile Bihorului(aici descoperiti un fenomen carstic unic, constituit dintr-un aven accesibil pe la baza) si Vartop – Arieseni (renumita pentru practicarea sporturilor de iarna.
    Statiunile balneoclimaterice Baile Felix si Baile 1 Mai sunt si ele la indemana pentru vizitatorii care ajung in aceste locuri. Nu ratati vizitarea Rezervatiei Naturale “Paraul Petea”, unde nufarul termal a supravietuit in mod natural ultimei ere glaciare.

    Dincolo de satul Calugari, intr-un superb decor montan inconjurat de minunate paduri si pajisti, un izvor intermitent tasneste din crapaturile stancilor. Niciun calator care a ajuns la acest izvor carstic nu a trecut mai departe fara sa simta puterea lui miraculoasa. Izbucul de la Calugari sau Apa Momii, cum l-au numit localnicii (dupa denumirea Muntilor Codru-Moma), este pretuit ca un loc sfant. Localnicii il considera ca fiind binecuvantat si cu puteri miraculoase de vindecare a unor boli.

    Turistii care au aflat de apa binecuvantata a Izbucului vin aici sa se inchine intru vindecare. Tot aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusa la Manastirea Izbuc, cea mai veche din zona, la a carui infiintare a contribuit savantul Simion Mehedinti.

    Numele izvorului provine de la modul in care apa ajunge la suprafata. Izvorul are forma unei cuve cu un diametru de 60 de cm si o adancime de 1 m care se prelungeste cu un jgheab natural. Cuva de piatra se umple cu apa si se revarsa. Pentru a fi umpluta este nevoie insa de aproximativ o ora. Prin acest ritm inegal numit ritm dublu, izbucul este considerat ca fiind un fenomen unic in hidrologie. De asemenea, ritmicitatea este influentata si de anotimp. Una dintre cele mai cunoscute minuni petrecute la acest izvor este aceea a unui copil orb care si-a recapatat vederea dupa ce si-a spalat fata cu apa Izbucului.
    Izbucul de la Calugari este cel mai reprezentativ izvor carstic din Romania. Izvorul si suprafata inconjuratoare de 12 hectare sunt declarate rezervatie geologica.

    Izbucul atrage anual un mare numar de credinciosi si turisti, afluenta maxima find in 15 august, de Sarbatoarea Sfintei Marii, cand aici sosesc mii si mii de oameni, din toate partile, de toate varstele si categoriile sociale.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *