Cele mai multe cladiri verzi obtin o reducere a consumului de energie de cel putin 30%, altele de 60%-70%

Cele mai multe cladiri verzi obtin o reducere a consumului de energie de cel putin 30%, altele de 60%-70%

O cladire este considerata verde daca prin design, materiale de constructie si tehnologiile utilizate se reduc atat consumul de energie, cat si impactul negativ asupra mediului.

“Cele mai multe cladiri verzi obtin o reducere a consumului de energie de cel putin 30%. Alte cladiri verzi pot ajunge la o reducere de pana la 60%-70%”, a spus pentru RTV.NET, Steven Borncamp, presedinte al Romania Green Building Council.

Cum se face o cladire verde

Cladirile verzi sunt de obicei proiectate pentru a fi cat mai bine expuse la soare iarna si umbrite pe timpul verii. De asemenea, utilizarea la maximum a luminii naturale este un element ce defineste o casa verde.

Un alt aspect important este legat de “water management”, care se poate traduce prin utilizarea de instalatii eficiente, captarea apei pluviale pentru uz casnic, precum si eliminarea apei uzate fara a polua mediul. Alte elemente care caracterizeaza o constructie ecologica sunt izolatia, sistemele de incalzire si racire, eficiente sau pasive.

In mare, materialele de constructie utilizate la o cladire ecologica sunt similare celor utilizate in constructiile traditionale, insa amanuntele fac diferenta.

“In general, se utilizeaza mai multa izolatie, care de obicei este naturala si se evita utilizarea polistirenului. De asemenea, se utilizeaza mai mult lemn decat beton, pentru a carui producere se consuma multa energie”, a precizat Steven Borncamp.

Ca pret, o casa construita in acest fel va fi mai scumpa decat una construita traditional cu 2-20%. Potrivit specialistilor, costul manoperei in cazul unei case verde este mai mare decat pretul materialelor de constructie folosite.

Cat costa vila “verde”

Constructorii nu pot avansa un pret, ca in cazul unei case normale. Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, o casa construita normal are un pret mediu de aproximativ 500 de euro plus TVA pentru metrul patrat construit, in conditiile in care finisajele sunt de calitate medie. Daca ne raportam la acest pret reiese ca pretul unei vile construite pe tehnologie verde ajunge la aproximativ 600 de euro plus TVA.

“Cei care isi vor construi o casa verde vor beneficia de un standard de viata mai ridicat, de o locuinta calduroasa, protejata de zgomot, de o calitate mai inalta a constructiei, precum si de o maxima eficientizare a utilizarii spatiului”, a concluzionat Steven Borncamp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *