Cele mai usoare tratamente naturiste

Cu siguranta ati auzit vorbindu-se, si nu o singura data, de terapiile naturiste si de efectele acestora asupra organismului omenesc. Terapiile naturiste tin cont de fiecare parte individuala a organismului si-l trateaza in schimb ca pe un tot. Se adreseaza cu precadere unui organ, dar au un efect benefic asupra intregului organism. Natura si cele patru elemente primordiale ale acesteia au fost dintotdeuna in stransa legatura cu omul, ghidand cursul istoric al omenirii. Pe de alta parte, medicina moderna a facut progrese remarcabile in ultimele decenii. In diagnosticarea bolilor au fost introduse tehnologii care de care mai avansate si aparatura de ultima generatie. Si cu toate acestea, bolile cu care se confrunta secolul nostru par sa reziste din ce in ce mai bine la diversele tratamente folosite in medicina alopata. Cercetari recente au dovedit ca maladiile societatii contemporane sunt o consecinta cat se poate de fireasca a unei vieti pe zi ce trece mai instrainata de natura si de legile ei. Omul modern este mai vulnerabil ca niciodata in fata stresului, a sedentarismului si a supraalimentatiei. Aceste deficiente cunoscute cu numele de 3S, afecteaza iremediabil, uneori chiar pe termen lung, sanatatea fizica si chiar psihica a organismului. Sistemul imunitar este slabit, crescand riscul aparitiei anumitor boli.

In tratamentele pe care le pune la dispozitie medicina naturista, foarte importante sunt cele patru principii fundamentale care stau la baza existentei noastre: aerul, apa, focul (sub forma soarelui) si pamantul. Astazi, mai mult ca niciodata nu trebuie sa le neglijam, si in functie de conditiile si de posibilitatile fiecaruia, se recomanda apelarea la pretiosul lor ajutor. Intr-un studiu intitulat „Autovindecare prin tratamente naturiste”, Aurelian Gogan ne propune cateva sfaturi pe care le punem usor in practica. Lasati-va purtate de puterea binefacatoarea a naturii. Uitati de surmenajul si de grijile cotidiene, bucurandu-va de beneficiile pe care le aduc acestea. Invatati sa va lasati in voia naturii, apeland la miracolele ei si la principiile ei promordiale.

Aerul

-Petreceti-ca cat mai mult timp in natura. Efectuati cat mai multa miscare si cat mai multe activitati in aer liber sau pur si simplu savurati aerul din parcuri, gradini, de pe malul apelor, munti, dealuri sau paduri, etc. Respirati adanc si oferiti-va cateva clipe de reverie, de meditatie sau de relaxare.

-Lasati sa intre cat mai mult aer in locuinta, aerisind bine camerele in care dormiti sau lucrati. Momentul prielnic pentru a face acest lucru este seara, cu o ora-doua inainte de a dormi.
-Se recomanda efectuarea de bai de aer in fiecare zi daca este posibil, expunandu-se corpul gol in aer liber, daca este cald sau in camere incalzite daca este frig.
-Invatati sa respirati cat mai profund, in mod ritmic, folosindu-va de intreaga capacitate a plamanilor
-Efectuati exercitii usoare de respiratie

Apa

-Incercati sa beti cat mai multa apa sau o cantitate suficienta de apa curata. Optati intotdeauna pentru apa biologica.
-Apa biologica poate fi substituita cu succes de apa de ploaie sau de zapada topita, apa de mare diluata, apa de rau, apa distilata, apa alcalina (apa vie, rezultata prin electroliza apei), de apa de legume sau de infuziile si ceaiurile din plante medicinale, fara indulcitor adaugat, prin pastrarea plantelor in apa pentru o perioada de timp de maxim opt ore.
-Daca este posibil, energizati apa inainte de a o consuma. Puteti face acest lucru energizand-o fizic, prin expunerea la soare si prin vanturare, bioenergetic, apeland la metode si proceduri speciale sau spiritual, prin slujba de sfintire a apei.
-Apa trebuie sa fie consumata incet, savurand fiecare inghititura. Incercati in acelasi timp sa va bucurati de gustul pe care il are in interiorul vostru.
-Folositi apa atat intern, cat si extern, convinse de efectele ei binefacatoare asupra organismului: comprese, bai calde, reci sau intermediare, bai de sezut, bai de abur, sauna, dusuri rapide sau prelungite, comprese, frictionari, infasari.
-Daca aveti ocazia, nu ezitati sa faceti plimbari desculti prin ape mai putin adanci. Daca va aflati acasa, profitati de baile la picioare alternand apa rece cu cea calda si invers.

Soarele

-Acordati-va luxul unor plimbari in zone luminoase incalzite de lumina soarelui si efectuati cat mai multa miscare in aceste spatii. Evitati totusi expunerea prealungita la razele solare in zilele toride de vara. Bucurati-va in schimb de soarele de primavara si toamna. Caldura molatica pe care o degaja poate face minuni pentru sanatatea organismului vostru.
-Profitati de baile de soare si expuneti-va corpul la soare dupa ce acesta a rasarit sau inainte ca acesta sa apuna, evitand orele in care caldura atinge pragul maxim.

-Pentru a transpira excesiv puteti sa va expuneti la soare si corpul acoperit de haine sau ingropat in nisip. „Razele soarelui trebuie sa ne impregneze si sa ne strabata, asa cum ne strabate hrana, apa si aerul. Trebuie sa vizualizam cum lumina solara patrunde in organism, aducandu-ne sanatatea, vitalitatea si iubirea divina”, spune Aurelian Gogan.

Pamantul

-In diminetile de vara, plimbati-va desculte prin iarba acoperita de roua sau mergeti usor, tot cu picioarele goale pe pietre sau pamantul reavan.
-Utilizati mastile sau cataplasmele pe baza de argila.
-Consumati amestecul obtinut din apa si argila, asa-zisa „apa de pamant” avand efecte revigorante si de mineralizare ale organismului.

Sursa: Garbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *