Cele mai vechi bacterii de pe Pamant traiau intr-o atmosfera fara oxigen

Cele mai vechi bacterii de pe Pamant traiau intr-o atmosfera fara oxigen

Cele mai vechi fosile de pe Terra, ale unor bacterii care traiau in urma cu circa 3,4 miliarde de ani intr-un mediu lipsit de oxigen si prosperau gratie unor compusi pe baza de sulf, au fost descoperite in stancile din vestul Australiei, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience.
„Avem, in sfarsit, o buna dovada despre viata din urma cu peste 3,4 miliarde de ani. Se confirma astfel faptul ca existau pe atunci bacterii care traiau fara oxigen”, a declarat profesorul Martin Brasier, de la Universitatea Oxford, care a facut parte din echipa de cercetatori coordonata de David Wacey, de la University of Western Australia.

Potrivit studiului citat de AFP, este vorba de „cele mai vechi fosile descoperite pe Terra”.

Terra are varsta de 4,5 miliarde de ani. Viata ar fi aparut pe planeta noastra in urma cu 3,5-3,8 miliarde de ani, potrivit unor studii precedente.

Fosilele descoperite de David Wacey si echipa sa pe una dintre cele mai vechi plaje de pe Terra, intr-un loc izolat denumit Strandley Pool, sunt asociate unor cristale microscopice de pirita, un mineral pe baza de sulfura de fier.

Aceste cristale rezulta in urma activitatii biologice (metabolism) trecute a microorganismelor fosile.

Savantii afirma ca „sunt foarte siguri de varsta” fosilelor, deoarece rocile sedimentare in care au fost descoperite sunt formate intre doua perioade vulcanice. „Acest lucru limiteaza la cateva zeci de milioane de ani” intervalul de timp in care fosilele au putut sa se formeze, a precizat profesorul Brasier.

Microfosilele au fost supuse unor teste care au aratat ca formele detectate in roca sunt de natura biologica si ca ele nu rezulta dintr-un proces de mineralizare. Structuri asemanatoare unor celule pot fi de asemenea observate.

In urma cu 3,4 miliarde de ani, Terra era o planeta calda, cu o puternica activitate vulcanica, iar temperatura oceanelor atingea valori cuprinse intre 40°C si 50°C.

In epoca actuala, precizeaza profesorul Brasier, exista in continuare bacterii care utilizeaza sulful in locul oxigenului pentru a genera energie si a prospera. Ele pot fi intalnite mai ales in zonele calde, in special in craterele hidrotermale de pe fundul oceanelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *