Cele patru „porunci” ale agriculturii bio

MOTTO – Respect pentru mediul inconjurator si pentru viata
Mentine si imbunatateste sanatatea solului, plantelor, animalelor si a oamenilor, protejeaza si respecta mediul inconjurator, gandeste-te la implicatiile gesturilor tale. Acestea sunt „poruncile” ce trebuiesc respectate de un agricultor cu adevarat eco.

Agricultura organica este un sistem de productie in care este interzisa utilizarea fertilizantilor artificiali si a pesticidelor. Fermierii bio au ca scop ca prin practici agricole care au un impact minim asupra mediului inconjurator sa produca cantitati optime de alimente de calitate superioara, cu o valoare nutritiva deosebita si „curate”.

Insa sa faci agricultura organica nu inseamna numai sa renunti la „tratamentele” cu substante chimice in cultivarea pamantului sau cresterea animalelor. Agricultura bio inseamna respect pentru oameni si pentru natura. Agricultura ecologica este un mod de viata ce are la baza patru principii fundamentale: principiul sanatatii, cel al ecologiei, principiul echitatii si principiul grijii.

SANATATE. Practicile agricole eco urmaresc mentinerea si imbunatatirea sanatatii solului, a plantelor, animalelor, a omului si, implicit, a intregii planete. Si asta deoarece sanatatea indivizilor si a comunitatilor este strans legata de sanatatea ecosistemului: de pe un sol sanatos se obtin recolte sanatoase care vor contribui la intarirea sanatatii animalelor si a oamenilor. Rolul agriculturii organice, indiferent daca este vorba de productia la nivelul fermei, procesare, distributie sau consum, este de a proteja integritatea starii de sanatate a ecosistemului si a organismelor – de la cele mai marunte vietati din sol la fiintele umane. Renuntarea la fertilizanti, pesticide, antibiotice si la aditivi alimentari are drept scop protejarea sanatatii oamenilor – asigurand alimente de calitate superioara, „curate” si hranitoare -, dar si a lumii in care traim.

ECOLOGIE. Totodata, agricultorul bio trebuie sa aiba o conduita ecologista: intrarile de materii prime „straine” trebuie sa fie reduse prin refolosire si reciclare, iar materialele si resursele naturale trebuiesc administrate astfel incat calitatea mediului inconjurator sa fie conservata si resursele sa nu fie risipite. De asemenea, amplasarea si activitatile desfasurate intr-o ferma organica trebuie sa se incadreze in peisaj, sa respecte echilibrul natural, traditiile si chiar „scala de masuri” a celorlalte asezaminte din zona. De asemenea, trebuie protejate habitatele naturale de pe suprafata fermei si sa se mentina diversitatea genetica si agricola a zonei. Toti cei care produc, proceseaza, comercializeaza sau consuma alimente organice trebuie sa protejeze mediul inconjurator, inclusiv peisajul, climatul, habitatele, biodiversitatea, aerul si apa.

Respect si responsabilitate
Traieste tu, dar lasa-i si pe ceilalti sa traiasca. Asa ar putea fi rezumate principiul echitatii si cel al responsabilitatii. Adevaratii agricultori bio trebuie sa-si „conduca” afacerile de asa maniera incat sa asigure echitatea la toate nivelurile si pentru toate partile implicate – fermieri, lucratori, dar si animale de ferma, procesatori, distribuitori, comercianti si consumatori. In plus, agricultura ecologica este practicata si cu responsabilitate fata de sanatatea si bunastarea generatiilor viitoare. Precautia si responsabilitatea constituie criteriile cheie in alegerea tehnologiilor in agricultura organica si in dezvoltarea afacerilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *