Prima centrala nucleara plutitoare din lume va intra in functiune peste 3 ani

    Prima central? nuclear? plutitoare din lume va intra în func?iune peste 3 ani
    Prima centrala nucleara plutitoare din lume va intra in functiune peste 3 ani
    Prima centrala nucleara plutitoare din lume va intra in functiune peste 3 ani

    Rusia va incepe sa produca energie nucleara in anul 2016, prin intermediul unei centrale nucleare instalate pe o nava special construita, numita Akademik Lomonosov.

    Aceasta va fi prima dintr-o „flota” de centrale nucleare plutitoare pe care Rusia intentioneaza sa le construiasca si care vor furniza energie marilor companii industriale, oraselor portuare izolate si platformelor marine de foraj.

    Generarea energiei va fi facuta in reactoare nucleare asemanatoare celor deja utilizate, de peste o jumatate de secol, la bordul vapoarelor spargatoare de gheata care opereaza in zonele polare.

    Akademik Lomonosov va avea o greutate de 21.500 de tone si un echipaj de 69 de oameni. Nu va avea insa un sistem de propulsie propriu, ci va fi tractata la locul in care va fi instalata.

    Va fi echipata cu doua reactoare KLT-40, care vor genera suficienta energie pentru a alimenta un oras cu 200.000 de locuitori. Impreuna, cele doua reactoare vor produce 70MW de electricitate sau 300 MW sub forma de energie calorica.

    Orasele si porturile de pe coasta nordica a Rusiei nu beneficiaza de o crestere economica prea mare, iar una dintre cauze este insuficienta energiei, asa ca autoritatile spera ca ca aceste centrale plutitoare sa ajute la rezolvarea problemei. Centralele ar putea fi folosite si pentru a alimenta exploatarile geologice sau bazele militare din afara tarii.

    In afara de electricitate si caldura, aceste uzine plutitoare vor putea fi modificate astfel incat sa produca si apa potabila, printr-un proces de desalinizare a apei marine. Centrala de pe Akademik Lomonosov va putea furniza 240.000 de metri cubi de apa dulce in fiecare zi.

    Constructorii navei sustin ca procesul de imbogatire a combustibilului nuclear respecta standardele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si nu prezinta riscuri ambientale, deoarece nu elibereaza in mediu substante periculoase in timpul functionarii.

    Nava este proiectata cu anumite sisteme de siguranta; poate rezista coliziunilor cu alte nave si cu uscatul si poate supravietui unui tsunami. Durata de functionare reactoarelor nucleare va fi 40 de ani, dupa care acestea vor fi inlocuite.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *