Centrala pe carbune este vinovata de poluarea din Suceava

Centrala pe carbune este vinovata de poluarea din Suceava

Ultimele masuratori arata ca in municipiu nu s-au mai inregistrat depasiri ale normelor admise de pulberi in aer dupa ce, de la 1 mai, s-a inchis centrala pe carbune ce asigura incalzirea orasului, a declarat marti primarul Sucevei, Ion Lungu, care considera ca depozitul de cenusa al societatii de termoficare Termica SA ar putea fi principala sursa de poluare cu pulberi a aerului in municipiu. Potrivit edilului-sef, in aceste conditii, s-ar confirma ipoteza initiala, cum ca unul dintre posibilii poluatori ar putea fi centrala electrotermica ce functioneaza cu carbune si livreaza agent termic pentru incalzirea orasului, insa se continua monitorizarea si a altor posibili poluatori din zona industriala.
Primarul a spus ca centrala electrotermica a Termica SA Suceava va mai functiona doar in iarna viitoare, urmand ca din iarna 2012-2013 sa fie pusa in functiune noua centrala termica a orasului ce va folosi drept combustibili gazul natural, biomasa forestiera si plantele energetice.

Lungu declara in luna aprilie ca in municipiu sunt doua statii de analiza a calitatii aerului, una in zona centrala, unde indicatorii sunt in norme, si una in cartierul Burdujeni, unde se constata depasiri ale indicatorilor limita si ca, pe langa transportul rutier si lucrarile de constructii, ar trebui cautate surse ale poluarii in alte zone, mai ales ca s-au constatat depasiri ale indicatorilor limita in perioada de iarna, cand orasul era acoperit de zapada.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat la inceputul lunii aprilie ca, in 2010, cele mai poluate orase din Romania au fost Bucuresti, Targu Jiu, Rovinari, Suceava si Timisoara, care au depasit cel mai mult indicatorii limita la substantele poluante din aer. Sursele acestei poluari au fost, in principal, transportul rutier si lucrarile de constructii.

Acesta a mai spus ca, din noiembrie 2009, Comisia Europeana a initiat procedura de infringiment fata de Romania, din cauza poluarii din aglomeratiile urbane, iar in termen de o luna pana la trei luni Guvernul va trebui sa prezinte situatia oficialilor Uniunii Europene. In cazul in care rezultatele Romaniei nu sunt considerate satisfacatoare, tara noastra va ajunge in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *