Centralele nucleare – un pericol real

centrale nucleareIn mod curent, toate reactoarele nucleare comerciale sunt bazate pe fisiunea nucleara si sunt considerate problematice datorita nesigurantei lor si riscurilor asupra sanatatii. Din contra, exita o categorie care considera centrala nucleara ca fiind o metoda sigura si nepoluanta de generare a electricitatii.

Insa cine sunt sustinatorii centralelor nucleare ?

Guvernele statelor europene au incercat in ultimii ani sa demareze constructia tot mai multor astfel de reactoare nucleare, argumentand ca sunt o sursa de locuri de munca, genereaza energia necesara intr-un mod care nu pune in pericol sanatate publicului sau mediul inconjurator si este economica 😮 tona de U-235 produce mai multa energie decat 12 milioane de barili de petrol. Conform siteului oficial al centralei nucleare de la Cernavoda, deocamdata unica din Rominia, „CNE Cernavoda este angajata sa ramana o sursa de energie sigura si curata.”

Intr-o anumita masura este adevarat ca energia nucleara este curata si nu polueaza atmosfera, insa niciodata nu se mentioneaza faptul ca aceste lucruri sunt valabile strict in timpul procesului de generare a electricitatii.
In urma acestui procedeu raman deseuri radioactive care trebuie sa fie depozitate sute de ani iainte de a deveni inofensive.

Un accident nuclear, ca cel produs in 1986 la centrala nucleara de la Cernobal va polua zone intinse si va produce imbolnavirea sau chiar moartea a sute de persoane. Nu in ultimul rand, un risc foarte real este cel al proliferarii armelor nucleare, deoarece in reactoarele care folosesc uraniu natural drept combustibil, asa cum este si cel de la Cernavoda, se poate produce plutoniu, folosit la fabricarea armelor nucleare (asa cum s-a intamplat in India, in 1974).

Si totusi de ce continua guvernele sa sustina proiectele de reinnoire a parcurilor nucleare sau chiar construirea unor centrale noi? Raspunsul sta in faptul ca energia a devenit o chestiune geopolitica. Pe scurt, Europa este dependenta de gazele naturale si petrolul din Rusia, iar centralele nucleare ofera o anumita independenta.

La nivel european, functioneaza 196 unitati de reactoare nucleare, iar inca 16 reactoare sunt in constructie in diferite tari. Centrala Nucleara de la Cernavoda este unica din Romania.
In prezent functioneaza unitatile I si II, ce produc impreuna circa 18% din consumul de energie electrica al tarii, aflandu-se pe locul al doilea dupa Hidroelectrica, societate care produce 22% din energia tarii.

Insa Guvernul Romaniei a demarat un plan pentru construirea a inca 2 unitati. Pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizata prin parteneriat intre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati. Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni. Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost infiintata in martie 2009, iar cele doua unitati se estimeaza ca vor fi puse in functiune in 2015-2016. Locatia acestora nu a fost inca dezvaluita, insa in presa au fost vehiculate mai multe locatii din Transilvania.

Solutia la aceste probleme o reprezinta sursele alternative de energie, care nu prezinta riscuri fata de mediul inconjurator sau fata de sanatatea oamenilor si necesita investitii semnificativ mai mici decat energia nucleara. Conform organizatiei ecologiste Greenpeace, combustibilii regenerabili sunt o solutie viabila atat din punct de vedere tehnologic, cat si economic, iar tara noastra are un potential foarte mare din acest punct de vedere. Daca vrei sa te implici in stoparea construirii altor centrale, semneaza „Petitia impotriva reactoarelor nucleare”, lansata de Greenpeace, disponibila pe situl oficial www.greenpeace.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *