Centrul natura: Sindromul de toxicitate cuprica

Centrul natura: Sindromul de toxicitate cuprica
Centrul natura: Sindromul de toxicitate cuprica

Cuprul este un oligoelement esential, care se gaseste in organismul uman in mici cantitati si este esential pentru sanatatea fizica si mentala. Este studiat de foarte mult timp si inca nu ii este apreciata complet importanta pentru sanatatea umana.

Functiile Cuprului in organismul uman:
1) este important pentru integritatea oaselor si tesutului conjunctiv. Cuprul este necesar pentru fixarea calciului in oase, pentru constructia si repararea tuturor tesuturilor conjunctive, inclusiv tendoane, ligamente, piele, par, unghii, artere, vene si alte tesuturi. Dezechilibrele Cuprului pot determina afectari osoase, de la spiculi ososi pana la osteoporoza.
2) Cuprul este necesar pentru producerea energiei la nivelul celulelor, in etapele finale ale ciclului Krebs. Orice problema a Cuprului determina oboseala, depresie si alte probleme legate de prea putina energie.
3) Raspunsul imunitar al organismului depinde de echilibrul zinc-cupru. Cand apar dezechilibre, persoana este supusa multor infectii, in special micotice si tip Candida – la nivel digestiv sau la nivel respirator.
4) Sistemul glandular, in special tiroida si glandele suprarenale (adrenale) sunt foarte sensibile la cupru. In dezechilibrele Cuprului apar probleme precum hipotiroidia. Aceste probleme dispar dupa reechilibrarea alimentara, reducerea stresului si echilibrarea biochimiei organismului. Medicamentele sunt necesare doar o perioada scurta, pentru controlul simptomelor.
5) Sistemul reproducator – se cunoaste relatia dintre cupru si metabolismul estrogenilor. Cuprul este necesar pentru fertilitatea feminina si mentinerea sarcinii. Dezechilibrele pot determina probleme genitale feminine, de la sindromul premenstrual, pana la chisturi ovariene, infertilitate, pierderi de sarcina, tulburari sexuale si altele. Afecteaza mai mult femeile, dar si la barbati dezechilibrul cuprului poate afecta potenta si dorinta sexuala.
6) Sistemul nervos – cuprul stimuleaza productia de neurotransmitatori epinefrina, norepinefrina si dopamina. Este necesar si pentru monoamin oxidaza, o enzima legata de productia de serotonina. Ca rezultat, Cuprul este implicat profund in toate aspectele sistemului nervos central. Dezechilibrele de Cupru sunt asociate cu tulburari psihologice, emotionale si neurologice, de la pierderi de memorie, in special la tineri si pana la depresie, anxietate, tulburari bipolare, schizofrenie si altele.

Dezechilibrele de Cupru sunt de trei feluri:
– intoxicatia cu Cupru
– lipsa (deficienta de Cupru)
– si bio-indisponibilitatea Cuprului (exista, dar corpul nu-l poate folosi)
Cel mai frecvent se intalneste combinatia dintre bio-indisponibilitate si intoxicatia cu Cupru (exista mult Cupru in organism, pe care acesta nu-l poate folosi, si il va depune in anumite organe).
Cuprul se gaseste in anumite alimente in cantitate mai mare: exemplu in carne, oua, carne de pasare, nuci, seminte si cereale. Fructele au un nivel scazut de cupru. Hrana rafinata este saraca in Cupru. Copiii au nevoie de mai mult Cupru decat adultii, datorita metabolismului lor mai activ.
Persoanele stresate au Cupru excesiv in corp, pe care nu il pot folosi. Acest lucru se intampla datorita faptului ca proteinele cu rol de transportor pentru Cupru, precum ceruloplasmina sau metallothioneina sunt deficienta. Din cauza lipsei acestor proteine „caraus”, Cuprul nelegat circula liber prin corp si se acumuleaza in special in ficat, in creier si organele genitale feminine.
Cand Cuprul este indisponibil biologic, vor exista in acelasi timp simptome de toxicitate tip Cupru, cat si cele de deficienta de Cupru.

Principalele simptome care apar datorita acestei conditii, prezente la din ce in ce mai multi adulti si copii (datorita stresului) sunt:

1) Cuprul si sistemul nervos.
Cuprul mai este numit si „mineralul emotional”. Un biochimist american, dr. Eck, creatorul sistemului de reechilibrare nutritionala, spunea ca diencefalul, sau creierul vechi, este cel care are nevoie de Cupru. Neocortexul, sau creierul nou are nevoie de Zinc. Acest neocortex este asociat cu emotii mai „rafinate” precum rationamentul, compasiunea si iubirea.
Cand apare un dezechilibru intre Cupru si Zinc, persoana se reintoarce la comportamentul „creierului primitiv”, asa numitul „creier animal”, foarte emotional. De aceea se pot declansa orice fel de probleme emotionale cu putinta – de la depresii, pana la anxietate si violenta, la tulburari obsesib-compulsive, tulburari bipolare, fobii si schizofrenie. Atacurile de panica, migrenele, senzatia de ceata si confuzie mentala, agitatia mentala, insomnia, nervozitatea, iritabilitatea si altele implica cuprul.
Cuprul este legat de violenta prezenta in prezent in lume, pentru ca acest oligoelement accentueaza emotiile si determina un comportament fixist, rigid si intolerant.

2) Cuprul si infectiile fungice
Organismul omenesc foloseste Cuprul pentru a controla multiplicarea fungilor (ciupercilor). Acest lucru se datoreaza faptului ca oligoelementul Cupru favorizeaza metabolismul aerob, tipul de metabolism dezirabil pentru fiinta umana. Mai specific, Cuprul este necesar, alaturi de Fier, pentru sistemul de transport electronic in cadrul caruia este produsa cea mai mare parte a energiei celulelor noastre (ciclul Krebs).
In contrast, Candida si ceilalti fungi au un metabolism anaerob, adica acest lucru inseamna ca ele fermenteaza zaharuri pentru productia energiei lor. De aceea, atunci cand Cuprul nu este disponibil pentru organism in cantitate suficienta, metabolismul aerob sau dependent de oxigen nu poate functiona optim, in timp ce metabolismul anaerob sau fermentarea zaharurilor se dezvolta la maxim.
Din acest motiv, multe dintre culturi sunt stropite cu sulfat de cupru pentru a omora ciupercile si parazitii. Cuprul este utilizat si pentru piscine si bai, in vederea controlului cresterii fungilor (ciupercilor).

3) Cuprul si sistemul reproducator
Femeile au tendinta de a avea nivele de Cupru mai crescute decat barbatii. Dar tot ele prezinta si cel mai frecvent simptome ale dezechilibrului de Cupru.
Sindromul premenstrual – apare foarte des din cauza dezechilibrului de Cupru. Acest lucru se intampla intrucat nivelul de estrogeni este corelat cu nivelul Cuprului si ambele cresc in perioada premenstruala. Din acest motiv, administrarea de Zinc suplimentar si vitamina B6 poate determina scaderea Cuprului suficient de mult cat sa determina o reducere a simptomelor sindromului premenstrual.
Alte simptome legate de dezechilibrul de Cupru sunt amenoreea, dismenoreea, fibroamele uternice, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvina, mastopatia fibro-chistica, endometrioza si altele.
Pierderile de sarcina si infertilitatea.
Cuprul este foarte util pentru mentinerea sarcinii. Studiile au aratat ca femeile care prezinta nivele scazute de estrogeni si nivele scazute de Cupru prezinta mai des pierderi de sarcina. Corectarea dezechilibrelor de Cupru va ajuta imens o sarcina normala. Infertilitatea, pe de alta parte, este mai frecventa la femeile care prezinta Cupru crescut sau indisponibil biologic. Acest lucru se poate datora in parte si slabiciunii glandelor suprarenale, care la randul lor pot determina dezechilibrarea Cuprului. Exista multiple alte cauze ale infertilitatii.
Libido-ul scazut la barbati si femei este legat frecvent de dezechilibrul de Cupru. Femeile cu Cupru indisponibil biologic si nivele crescute de Cupru in organism (analiza minerala a firului de par) nu mai au nici un interes in sex. Energia lor scade si corpul le „amorteste”, pentru ca apare si un exces de Calciu in tesuturi care determina o scadere a sensibilitatii sistemului nervos.
Interesul sexual scazut la barbati este legat de Cupru, care interfera cu metabolismul Zincului, in multe situatii. Sperma barbatilor este foarte bogata in Zinc. Daca acesta scade, atunci apar probleme atat de fertilitate cat si de dinamica sexuala. De cele mai multe ori, aceste probleme se pot corecta usor prin reechilibrarea nivelelor de Cupru si Zinc prin folosirea metodelor de nutritie echilibrata.
Femeile care au prea mult Cupru (intoxicatie cu Cupru) prin indisponibilitatea biologica a sa, au si o predominanta estrogenica. Adica au mai mult estrogen decat progesteron in organism – sunt mai plinute si cu mai multe curbe ale corpului. Echilibrarea se face prin balansarea Cuprului, nu prin administrare de progesteron.
Zincul este elementul masculin si Cuprul este elementul feminin.
Cand apar dezechilibrele, atat la barbati, cat si la femei, apar simptome de intoxicatie cu Cupru. La barbati, printre simptomele toxicitatii Cuprului enumeram marirea de volum a prostatei, infectiile prostatice si intr-o anumite masura, cancerul prostatic, tulburari de dinamica sexuala, depresie, anxietate sau chiar violenta, dureri testiculare si uneori cancer testicular.
Administrarea de contraceptive orale si existenta unui sterilet modifica clar nivelul de Cupru din organism

4) Cuprul si tesutul conjunctiv
Cuprul este necesar pentru formarea colagenului. Deficienta de Cupru este legata de prezenta aterosclerozei si altor afectiuni cardio-vasculare. Cuprul in exces sau indisponibilitatea biologica a acestui determina adesea probleme ale tesutului conjunctiv, prin interferarea cu legaturile bisulfidice ale tesutului conjunctiv.
Cuprul este direct antagonist cu vitamina C. Aceasta inseamna ca se opun unul altuia in organism. De aceea foarte multi oameni se simt mai bine cand iau vitamina C. Cuprul tinde sa oxideze si sa distruga vitamina C din organism. Iar vitamina C cheleaza, adica leaga si elimina din organism Cuprul. Doza zilnica de vitamina C ar trebui sa fie de minim 500 mg pe zi, mult mai mare decat cea considerata normal doza zilnica (60 mg pe zi). Multe persoane stiu ca vitamina C are o importanta critica pentru tesutul conjunctiv. Unul dintre simptomele cele mai pregnante ale deficientei de vitamina C sau scorbut este sangerarea la diferite nivele, de exemplu sangerarea gingiilor. Acest lucru se datoreaza slabiciunii tesutului conjunctiv.
Astfel, un exces de Cupru poate determina cu usurinta o deficienta de vitamina C in organism, cu toate simptomele acesteia. In mod ciudat, si deficienta de Cupru determina probleme ale tesutului conjunctiv, in special la nivelul sistemului cardio-vascular, unde se asociaza cu tendinta la anevrisme si ateroscleroza.
Simptomele asociate cu tulburari ale tesutului conjunctiv si articulatiilor includ artrita, osteoporoza, vergeturile si diferite alte probleme articulare. Altele pot include chiar scolioza si alte tulburari posturale, precum si multe probleme ale pielii, parului, unghiilor de la maini si picioare, precum caderea parului sau macinarea unghiilor.

5) Cuprul si dependentele (adictiile).
Exista o „personalitate Cuprica”, in care excesul de Cupru determina anumite comportamente. Trasaturile pozitive includ natura emotionala, sensibila, adesea cu orientare artistica si naivitate copilareasca. Adesea persoanele cu nivel crescut de Cupru arata mult mai tinere decat sunt in realitate. Multe dintre trasaturile feminine traditionale sunt asociate cu Cuprul: blandetea, bunatatea si intuitia. Acest lucru se poate lega de calitatile Cuprului metalic, care include moliciunea, maleabilitatea si conductibilitatea electrica exceptionala.
Daca personalitatea nu este complet integrata sau cuprul este prea ridicat, atunci apar si trasaturile negative. Acestea inclus senzatie de ratacire mentala, ganduri multiple si rapide, trairea intr-o lume imaginara si naivitatea. Alte calitati sunt copilareala excesiva, emotiile excesive, sentimentalismul, o tendinta spre depresie, frici, furie ascunsa si resentimente, fobii, psihoze si violenta. Artistii, inventatorii si alte tipuri „hiper-cuprice” traiesc „pe muchie de cutit”, tocmai datorita nivelului crescut de Cupru.
Personalitatea tip Cupru are tendinta de a acumula rapid Cupru. Acesta poate functiona ca un mecanism de aparare psihologic. Determina o usoara detasare de realitate a persoanei si favorizeaza usurarea stresului la un individ sensibil. Este un mecanism bun, atata timp cat Cuprul nu creste prea mult. Cresterile prea mari de Cupru determina rupturi psihotice de realitate, precum in schizofrenie.
Personalitatile tip Cupric sunt mai atrase de alimente precum zaharul si dulciurile sau alimentele sarate, datorita insuficientei glandei suprarenale. Sucul de fructe poate fi de ajutor temporar, dar uneori poate accentua simptomele.
Un al simptom comun al excesului de Cupru il poate reprezenta lipsa apetitului sau un anumit grad de anorexie. Cuprul in exces taie pofta de mancare, in timp ce Zincul stimuleaza centrul foamei din creier. Zincul este necesar si pentru simtul mirosului si al gustului. La adolescenti, unde hrana consta in carbohidrati de proasta calitate, precum pizza, apar dezechilibre ale Cuprului si Zincului frecvente.
Cuprul este necesar si pentru buna functionare a metabolismului Fierului. De aceea, o cauza importanta in anemii, in special la femei, o reprezinta dezechilibrul Cuprului. La analizele de sange, arata exact precum o anemie feripriva, dar nu apare nici o imbunatatire prin suplimentarea de fier. Daca se echilibreaza nivelul Cuprului, anemia dispare rapid.

7) Cuprul si cancerul
Dezechilibrul de Cupru afecteaza sistemul imunitar, cu cresterea tendintei la infectii si la angiogeneza tumorala. In cancer apar toate cele trei disfunctii ale Cuprului, lipsa de Cupru, intoxicatia cu Cupru si bio-indisponibilitatea Cuprului.
Sunt multe mecanisme prin care Cuprul influenteaza aparitia si dezvoltarea unui cancer:
Cuprul determina toxicitate la nivel hepatic, blocand functionarea acestui organ si nepermitandu-i sa-si indeplineasca functiile de drenaj metabolic.
Cuprul afecteaza functionarea glandei tiroide.
Cuprul stimuleaza dezvoltarea infectiilor micotice, precum Candida, care agraveaza evolutia cancerului.
Excesul de Cupru interfera cu metabolismul Zincului, principalul mineral necesar pentru un raspund imunitar.

8) Cuprul si copiii
Cuprul are un impact incredibil asupra copiilor, in special a celor mici. Multe dintre afectiunile lor, precum otitele, eruptiile cutanate si matreata se datoreaza dezechilibrului Cupru-Zinc. Alte probleme legate de acest dezechilibrul pot fi tulburarile de dezvoltare si invatarea, SADH, colicile, problemele de somn si cancere la copii.
Copiii se nasc cu nivele mai crescute de Cupru. Copiii mici sunt foarte sensibili si intuitivi. Ei isi pierd o parte din aceasta sensibilitate, pe masura de nivelul Cuprului scade dupa varsta de 4 ani. In prezent, la majoritatea copiilor se observa nivele foarte crescute de Cupru, in cea mai mare parte ascuns in tesuturi.
Dezechilibrele Cuprului la copii apar in timpul sarcinii, datorita problemelor mamelor. Ca urmare a dezechilibrului de Zinc-Cupru din laptele mamelor, tulburarea se accentueaza, atunci cand copilul este alaptat. Dieta copiilor este de cele mai multe ori dezechilibrata, iar zaharul (din toate dulciurile) este o otrava care elimina Zincul si promoveaza cresterea Cuprului. Stresul de acasa sau la scoala este un alt factor critic pentru copiii sensibili, care efectiv ii impinge la limita rabdarii.
In situatii de stres, de orice fel, se pierde Zinc si creste nivelul Cuprului.
Vaccinarile si medicamentele chimice pot accentua dezechilibrul Cupru-zinc, prin eliminarea zincului. Dezechilibrele de Cupru la copii se asociaza cu intarzierea dezvoltarii, tulburari de atentie si invatare, comportament anti-social, hiperactivitate, autism si infectii frecvente (precum otite).

9) Cuprul si sistemul cardio-vascular
Cuprul indisponibil biologic determina aparitia aterosclerozei si a tendintei la anevrisme. Ateroscleroza este secundara de cele mai multe ori unei slabiciuni a peretelui vascular. Corpul incearca sa reintareasca peretii slabiti sau inflamati ai arterelor prin tapetarea lor cu calciu la interior, sub forma placilor de aterom.
Excesul de Cupru este asociat cu prolapsul de valva mitrala si alte probleme cardiovasculare.

10) Cuprul si societatea
Cuprul este numit si „mineralul iubirii” sau „mineralul intuitiv, feminin”, pentru ca este atat de important pentru aparatul reproducator feminin.
Cresterea nivelului Cuprului atat la femei, cat si la barbati in ultima suta de ani, a dus, printre altele la cresterea accentului pe egalitatea dintre femei si barbati, a dus la cunoasterea intuitiva si religioasa, precum si la miscarile „new age” sau alte miscari spirituale.

11) Dietele vegetariene si Cuprul
Cuprul in exces interfereaza cu Zincul, un mineral necesar pentru fabricarea enzimelor digestive. Prea mult Cupru impiedica si functia glandei tiroide si functionarea ficatului. Daca este prea sever, excesul de Cupru determina ca persoana sa devina obligatoriu vegetariana. Acest lucru inseamna ca nu mai poate digera carnea foarte bine. Si viceversa este adevarat, daca o persoana devine vegetariana din orice fel de motiv, nivelul general de Cupru va creste.
Proteinele vegetale sunt bogate in Cupru si sarace in Zinc.
La inceput, dietele vegetariene dau rezultate bune. In timp, apar simptome precum oboseala, senzatia de ceata mentala si alte simptome. Senzatia este ca devii mai spiritual, dar de fapt esti intoxicat cu Cupru! Nevoia pentru carne reapare cand nivelele de Cupru si Zinc se reechilibreaza.
Unele persoane cu o cantitate prea mare de Cupru in organism nu pot manca deloc proteine. In schimb poftesc la dulciuri (pentru ca proteinele le produc simptome de greutate in digestie). Consumul de proteine stimuleaza activitatea glandulara, aceasta elibereaza Cuprul din depozite, ceea ce provoaca simptome. Acesti indivizi au nevoie sa manance proteine si simptomele vor disparea in timp.

Sindromul de oboseala cronica sau epuizarea glandelor suprarenale este adesea legat de dezechilibrul de Cupru din organism.

Surse de Cupru:
– Cupru crescut congenital – copii nascuti cu nivel crescut de Cupru
– Deficienta de Zinc – zaharul rafinat, faina alba, orezul alb sunt lipsite de zinc, carnea rosie este cea mai buna sursa de Zinc.
– Diete cu mult Cupru – nuci, fasole, seminte, cereale, carne (aici exista echilibrarea cu Zincul, care completeaza absorbtia acestuia), ciocolata (foarte bogata in Cupru)
– Tevile de apa din cupru
– Deficientele minerale – de mangan, fier, seleniu, crom si alte minerale
– Deficientele de vitamine – in special vitamina C si complexul B
– Slabiciunea glandelor suprarenale (sindromul de oboseala cronica) – hormonii suprarenalieni ajuta ficatul sa produca ceruloplasmina, proteina care leaga Cuprul si-l transporta prin organism
– Probleme hepatice
– Vasele din cupru, materialele dentare, reziduurile de fungicide si pesticide din mancare, steriletul din cupru si pilulele contraceptive.

Detectarea dezechilibrului cuprului se face cel mai bine prin Analiza firului de par, sau analiza minerala tisulara (disponibila si in tara noastra).

Reducerea Cuprului in exces din tesuturi se poate realiza prin mai multe metode:
1) Reechilibrarea biochimiei organismului, stimularea productiei de energie si imbunatatirea activitatii glandelor suprarenale. Pentru a sprijini functionarea glandelor suprarenale, evitati dulciurile (de orice fel, inclusiv fructele) si consumati proteine la fiecare masa. Suplimentele care sprijina glanda suprarenala sunt vitaminele A, C si E, manganul, zincul si complexul de vitamine B: Proteinele animale sunt foarte bune, datorita continutului crescut de zinc, vitamine B si amino-acizi sulfurati care includ cisteina si taurina.
2) Reducerea fricii si stresului – prin diferite metode – terapie personala, meditatie, odihna si schimbari in stilul de viata (simplificati viata!)
3) Stimularea organelor de eliminare, a ficatului, pielii si colonului. Enzimele digestive, in special pancreatina, sunt foarte importante.
4) Excelenta este si terapia prin sauna, in special sauna cu infrarosii.
5) Alte metode bune sunt clismele cu cafea, irigarile colonului si masajul corporal.
6) Nu sunt necesare substantele chelatoare, care au multe efecte secundare nedorite.
7) Oamenii cu exces de Cupru sunt foarte sensibili si au nevoie sa incetineasca un pic ritmul, sa se relaxeze mai mult, sa mai dea la o parte furia si sa invete sa mediteze. Unii au nevoie de schimbari mari in relatiile lor, in munca, in locuinta sau alte aspecte importante ale vietii.

Darul „intoxicatiei” cu Cupru.
Toate simptomele produse de intoxicatia cu Cupru ne fac sa ne cautam, sa ne intelegem viata in profunzimea ei, sa intelegem problemele cu care ne confruntam. Adesea, intoxicatia cu Cupru este semnalul ca o persoana nu-si traieste viata la potentialul pe care il are, ca nu manifesta practic toate darurile cu care a venit pe pamant.
Cu multa compasiune pentru fiecare dintre noi si cu un program de reechilibrare alimentara, se poate regasi adevarata balanta interioara a fiintei.

Material preluat din site-ul www.drlwilson.com
Pe site puteti gasi materiale detaliate despre toate cele discutate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *