Centura verde a Europei

Douazeci si trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat in crearea, de la Arctic pana la Marea Neagra a unui spatiu ecologic, denumit „Centura verde a Europei Centrale”.
centura verde
Este vorba despre „o fasie” de pamant lunga de aproximativ 6.800 de kilometri de natura virgina, spune doctorul Kai Frobel, ornitolog german, citat de pagina de web a cotidianului britanic The Independent.

In anii 1970, cand avea numai 13 ani si-si ocupa timpul liber observand pasarile din zona orasului natal, Hassenberg (din nordul Bavariei), Frobel nici nu visa ca avea sa ajunga unul dintre principalii „arhitecti” ai politicii ecologiste.

In 1989, dupa caderea Zidului Berlinului, Frobel si prietenii sai din fosta Germaniei de Est au pornit la un drum anevoios, la capatul caruia urmau sa puna bazele celei mai mari arii naturale protejate din Europa – „Centura verde a Germaniei” se intinde astazi de-a lungul Cortinei de Fier (linia de demarcatie intre Europa de Vest si cea de Est in timpul razboiului rece).

Este vorba de aproximativ 1.370 de kilometri patrati, suprafata pe care traiesc astazi unele dintre cele mai dezavantajate specii de flora si fauna. „Centura verde a Germaniei” functioneaza deja ca un magnet pentru turistii din lumea-ntreaga, dar si ca o lectie de istorie pentru tinerii care vor sa afle cate ceva despre fosta Cortina de Fier.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *