Cenusa vulcanica a coborat la 3.000 m altitudine. Bucurestiul este protejat de un strat de nori

Norul de cenusa vulcanica a coborat cu 27 de metri pe secunda in ultimele 12 ore. Specialistii nu exclud varianta in care norul ar putea cobori mai mult, dar sustin ca aceasta posibilitate este redusa.nori cenusa vulcanica

In ultimele 12 ore norul de cenusa vulcanica a coborat cu 3.000 de metri altitudine. Potrivit doctorului in fizica, Doina Nicolae, nu este exclus sa coboare si mai mult, dar este putin probabil intrucat exista un strat protector de nor de ploaie, cel putin deasupra Bucurestiului. Ea sustine ca in actualele conditii de umiditate stratul protector de nor nu poate disparea.

„Norul de cenusa vulcanica a coborat cu baza pana la 2 km si jumatate altitudine si se subtiaza pe masura ce trece timpul” a explicat Doina Nicolae.

Ea sustine insa ca nu ar trebui sa ne ingrijoram intrucat stratul protector de nori de ploaie se afla la altitudinea de 1 km si jumatate si impiedica efectele norului de cenusa sa se simta la sol.

Printre efectelel negative pe care cenusa din aer le-ar putea avea asupra populatiei, Doina Nicolae a amintit cresterea concentratiei de particule la nivelul solului, acolo unde plantele, oamenii si animalele respira sau crearea de ploi acide. „In cazul in care norul ar cobori sub altitudinea la care se formeaza norii de ploaie in acel moment am asista la posibilitatea crearii unor ploi acide” a explicat doctorul in fizica.

Presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu a avertizat inca de sambata ca „cenusa din norul vulcanului se va depune la sol”. El a atras insa, atentia ca depunerile si concentratia vor scadea in functie de distanta fata de zona de emisie a norului. El sustine ca cel putin pana duminica seara la ora 21:00 nu exista pericolul ca norul de cenusa sa ajunga la sol in Romania.

In eventualitatea in care cenusa va ajunge la nivelul solului, populatia va trebui sa se protejeze. Printre masurile de protectie recomandate de Ministerul Sanatatii se numara imbracamintea corespunzatoare, care sa acopere pielea intr-o mare masura, si evitarea purtarii lentilelor de contact, din cauza riscului aparitiei unor leziuni la nivelul globului ocular, a explicat ministrul de resort, Streinu Cercel.

De altfel, si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca cei cu probleme de respiratie sunt potential amenintati. In cazul in care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, este bine ca oamenii sa stea cat mai mult in interior, iar in spatiu deschis sa poarte o masca.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *