CEO a cumparat certificate de CO2 in valoare de 71 de milioane de lei

CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei
CEO a cumparat certificate de CO2 in valoare de 71 de milioane de lei
CEO a cumparat certificate de CO2 in valoare de 71 de milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a cumparat, la sfarsitul saptamanii trecute, o parte din certificatele de emisii CO2 necesare pentru a putea produce energia programata pentru acest an si a putea polua. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a investit deocamdata 71 de milioane de lei pentru a achizitiona certificatele de poluare, iar pana la jumatatea lunii martie urmeaza sa fie cumparate si restul de certificate necesare. Valoarea totala a sumei alocate in acest an pentru achizitia de certificate de CO2 este de 166 de milioane de lei. „Am achizitionat pana acum certificate de 71 de milioane de lei. Suma totala este de 166 de milioane de lei, iar pana pe 15 martie vom achizitiona toata cantitatea pentru ca avem banii in conturi“, a precizat Laurentiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Reprezentantii CEO si-au propus ca in urmatorii ani sa reduca numarul de certificate de CO2 prin folosirea de biomasa la arderea lignitului pentru producerea de energie electrica. In acest sens, 11 hectare au fost plantate cu iarba elefantului, care va fi folosita drept combustibil in amestec cu lignit. Totodata, Complexul Energetic si-a propus sa finanteze si realizarea unui parc fotovoltaic, pentru a primi certificate verzi.

Investitii in noi cariere

In ceea ce priveste politica de investitii in deschiderea de noi fronturi de lucru, Complexul Energetic Oltenia ar urma sa investeasca 550 de milioane de euro pentru deschiderea a doua noi cariere de lignit. Finantarea va fi realizata din reruse proprii, iar productia de carbune va creste cu 50%. Investitiile vor fi realizate la Cariera Jilt, respectiv la Rosia (cea mai mare din Oltenia). Cele mai multe fonduri vor fi orientate catre deschiderea de fronturi de lucru la Jilt, respectiv 1,9 miliarde de lei, pe parcursul a 15 ani. In acest sens, a fost elaborat de catre Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, un proiect de hotarare de guvern, care prevede o productie de 8,5 milioane de tone de lignit pe an numai la Cariera Jilt. Aici lucreaza peste 1.000 de mineri. Pentru deschiderea de perimetre noi la Cariera Rosia este necesara suma de peste 600 de milioane de lei, investitia urmand sa se deruleze pe parcursul a sase ani, perioada in care vor fi asigurate 1.420 de locuri de munca. Intentia de a produce cat mai mult carbune are legatura si cu investitia chineza intr-un grup energetic nou la Rovinari. Investitorul chinez a cerut sa ii fie asigurate cateva tone de lignit anual. Complexul Energetic Oltenia are in structura termocentralelor de la Rovinari, Turceni si Craiova 13 grupuri energetice, cu o capacitate instalata de 3.900 MW. CEO este printre ultimele companii detinute de stat, care controleaza 77% din societate prin Departamentul pentru Energie, din Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea are 21,5% din actiuni.

Explicatii in legatura cu achizitia de consumabile pentru alcooltest

Anuntul recent al achizitiei de consumabile (mustiucuri) pentru alcooltest a generat controverse in randul salariatilor Complexului Energetic Oltenia. Reprezentantii CEO au transmis ieri un comunicat de presa in care afirma ca se impune, potrivit legislatiei si a contractului colectiv de munca, testarea salariatilor din anumite sectoare care au legatura cu circulatia trenurilor sau a vehiculelor feroviare, si nu numai: „Angajatorul verifica abaterile disciplinare ale salariatilor: prezentarea la serviciu in stare de ebrietate, precum si consumarea bauturilor alcoolice in timpul serviciului. Verificarea salariatilor cu privire la consumul de alcool duce in mod cert la: cresterea gradului de siguranta la locul de munca, prevenirea accidentelor de munca, reducerea riscurilor si daunelor materiale datorate consumului de alcool, instituirea unui regim de disciplina la locul de munca, imbunatatirea relatiilor de munca, cresterea productivitatii muncii. Aceste verificari se efectueaza, in mod sistematic, pentru personalul din activitatea miniera, activitatea energetica, dar si pentru personalul ce deserveste Caile Ferate Uzinale, conform normelor de siguranta a circulatiei in transportul pe caile ferate“, se precizeaza in comunicatul de presa. CEO a anuntat ca doreste sa cumpere prin licitatie peste 2.200 de mustiucuri de unica folosinta pentru alcoolteste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *