CEO, stopat de o organizatie ecologista sa defriseze 22 de hectare de padure

Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare
CEO, stopat de o organizatie ecologista sa defriseze 22 de hectare de padure
CEO, stopat de o organizatie ecologista sa defriseze 22 de hectare de padure

Organizatia ecologista Bankwatch Romania a obtinut anularea in instanta de judecata a 27 de decizii de defrisare insumand 22 de hectare de padure amplasate in judetul Gorj, care urmau sa fie defrisate pentru exploatarea zacamantului de carbune.

Toate cele 27 de decizii au fost emise in 2012 de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ramnicu Valcea (ITRSV) in beneficiul SC Complexul Energetic Oltenia SA in vederea extinderii exploatarilor de lignit din Cariera Rosia, amplasata in apropiere de Rovinari. Aceasta decizie a instantei vine la sase luni dupa ce defrisarea altor 59 de hectare a fost oprita de Tribunalul Bucuresti prin anularea avizului de mediu pentru defrisari in zona Carierei Tismana 1.

Reprezentantii organizatiei sustin ca CEO s-a folosit de om portita legislativa pentru obtinerea deciziilor. „Codul Silvic stipuleaza ca pentru defrisarea unei suprafete mai mici de un hectar e suficient ca beneficiarul sa obtina o decizie de la ITRSV de pe raza caruia se afla padurea, iar pentru suprafete mai mari de 10 hectare este necesara emiterea unei Hotarari de Guvern. Insa ceea ce incearca CE Oltenia sa faca este sa ocoleasca legea si sa felieze suprafata totala pe care intentioneaza sa o defriseze in parcele de pana la un hectar, suficient pentru a inainta cu frontul de lucru timp de cateva saptamani si pentru a furniza lignit termocentralei Rovinari din cadrul complexului energetic. Astfel, este evitata derularea unei proceduri care sa identifice impactul social si de mediu al extinderii carierelor si masurile de reducere a acestuia. Avand la indemana aceasta portita legislativa, Complexul Energetic Oltenia poate cere inspectoratului sa emita decizii de defrisare pentru suprafete minuscule comparativ cu anvergura lucrarilor pe care le face. Ca ordin de marime, cele 22 de hectare ale caror defrisare a fost acum oprita reprezinta suprafata insumata a aproximativ 44 terenuri de fotbal. De asemenea, defrisarea a noi si noi perimetre de padure se face in baza unei licente de exploatare emise in regimul comunist si nu a fost actualizata conform legislatiei curente“, se arata intr-un comunicat al Bankwatch Romania.

Alte procese sunt pe rolul instantelor

Procesele au fost initiate de Asociatia Bankwatch Romania in februarie 2014. Pe rol mai exista inca opt procese similare avand ca obiect alte suprafete de padure din zona a noua cariere de lignit. „Estimam ca CE Oltenia a obtinut decizii de defrisare pentru cel putin 200 ha de padure din apropierea carierei Rosia, in cel putin 49 de decizii de defrisare, doar in 2014. In calitate de parate, ITRSV Ramnicu Valcea si Complexul Energetic Oltenia vor putea contesta decizia instantei in termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Pana la acest moment, decizia instantei nu a fost comunicata formal partilor“, se arata intr-un comunicat al Bankwatch Romania.

Reprezentantii asociatiei spun ca legislatia din domeniul mediului trebuie respectata. „Decizia instantei in acest caz nu este surprinzatoare. Ea vine dupa ce luna trecuta Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement in acest caz], iar in vara anului trecut un acord de mediu ilegal emis pentru defrisarea a peste 59 de hectare de padure a fost anulat in prima instanta. Consideram ca SC Complexul Energetic Oltenia SA trebuie sa inceapa sa aplice legislatia de mediu in vigoare la acest moment si pentru extractia de lignit si sa inteleaga faptul ca ea trebuie sa fie realizata si in Romania conform principiului dezvoltarii durabile”, a declarat Catalina Radulescu, avocatul care a reprezentat Asociatia Bankwatch Romania in instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *