Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat

Sucul care con?ine 98 din cele 102 elemente de pe Pamant
Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat
Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat

Cercetatorul Gheorghe Ittu de la Institutul Fundulea afirma ca graul modificat genetic nu este un soi inregistrat in nicio tara din lume, prin urmare el nu poate fi prezent, ca ingredient, in alimente de import pe care le gasim in magazine.

„O doamna nutritionista spunea la radio ca glutenul din graul modificat genetic este daunator sanatatii. Sa stiti ca grau modificat nu exista inregistrat nicaieri in lume”, ne-a declarat Gheorghe Ittu, seful Laboratorului de ameliorare a plantelor autogame din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola (INCDA) Fundulea.

Cercetatorul precizeaza ca singurele culturi la care exista soiuri modificate sunt porumbul, soia si, mult mai putin, floarea soarelui. Gheorghe Ittu declara ca nu este impotriva organismelor modificate genetic: „Sunt foarte multe discutii. Uniunea Europeana nu a validat introducerea soiurilor de soia modificate genetic. Au fost niste tendinte pentru porumb in Franta, Spania, insa recent s-a luat decizia sa fie retrase de pe piata. Deocamdata, nu exista, din punctul meu de vedere, motive sa nu se cultive. Nimeni nu poate spune, insa, cu exactitate, ce se intampla, ci avem doar supozitii. Problema este si de contaminare a culturilor cu aceste gene a formelor conventionale, polenul poate zbura dintr-o parte in alta si atunci trebuie o foarte mare atentie. Problema se pune astfel: daca la un moment dat ai nevoie sa hranesti foarte multa lume, ce decizi? Lasi oamenii sa moara de foame sau mai bine mananci asa ceva? Culturile ecologice, bineinteles, sunt cu totul altceva. Insa non-sensul este acesta: Uniunea Europeana are nevoie de, spre exemplu, soia, de boabe de soia, de productie de soia. Dar UE nu produce soia, nu o cultiva, ci o importa. Si importa pana la 40 de milioane de tone de soia modificata genetic, anual. Problema, cred, este mai mult economica decat din punct de vedere al sanatatii”, a mai precizat cercetatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *