Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat

Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat

Cercetator al Institutului Fundulea: Nu exista grau modificat genetic inregistrat

Cercetatorul Gheorghe Ittu de la Institutul Fundulea afirma ca graul modificat genetic nu este un soi inregistrat in nicio tara din lume, prin urmare el nu poate fi prezent, ca ingredient, in alimente de import pe care le gasim in magazine.


„O doamna nutritionista spunea la radio ca glutenul din graul modificat genetic este daunator sanatatii. Sa stiti ca grau modificat nu exista inregistrat nicaieri in lume”, ne-a declarat Gheorghe Ittu, seful Laboratorului de ameliorare a plantelor autogame din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola (INCDA) Fundulea.

Cercetatorul precizeaza ca singurele culturi la care exista soiuri modificate sunt porumbul, soia si, mult mai putin, floarea soarelui. Gheorghe Ittu declara ca nu este impotriva organismelor modificate genetic: „Sunt foarte multe discutii. Uniunea Europeana nu a validat introducerea soiurilor de soia modificate genetic. Au fost niste tendinte pentru porumb in Franta, Spania, insa recent s-a luat decizia sa fie retrase de pe piata. Deocamdata, nu exista, din punctul meu de vedere, motive sa nu se cultive. Nimeni nu poate spune, insa, cu exactitate, ce se intampla, ci avem doar supozitii. Problema este si de contaminare a culturilor cu aceste gene a formelor conventionale, polenul poate zbura dintr-o parte in alta si atunci trebuie o foarte mare atentie. Problema se pune astfel: daca la un moment dat ai nevoie sa hranesti foarte multa lume, ce decizi? Lasi oamenii sa moara de foame sau mai bine mananci asa ceva? Culturile ecologice, bineinteles, sunt cu totul altceva. Insa non-sensul este acesta: Uniunea Europeana are nevoie de, spre exemplu, soia, de boabe de soia, de productie de soia. Dar UE nu produce soia, nu o cultiva, ci o importa. Si importa pana la 40 de milioane de tone de soia modificata genetic, anual. Problema, cred, este mai mult economica decat din punct de vedere al sanatatii”, a mai precizat cercetatorul.



13 Mai 2014 - Sursa: Agroinfo.ro



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016