Cercetatorii au descoperit roci care dateaza de cand s-a format Pamantul

Fragmentele descoperite in zona arctica au o structura chimica diferita de cea prezisa de teorii, ceea ce ar putea insemna ca Terra a avut o nastere mult mai complicata.

Oamenii de stiinta au descoperit roci care dateaza de cand s-a format Pamantul.

Acum peste 1 miliard de ani, mare parte din materialul care a compus Terra era modificat prin procese precum topire si amestecare.

Dar rocile descoperite in zona arctica provin din perioada in care a luat nastere Pamantul. Daca acest lucru se confirma, descoperirea va lansa o provocare teoriilor despre originea planetei noastre.

Fragmentele gasite in lava arctica au peste 4,45 de miliarde de ani, iar Terra are 4,54 de miliarde de ani.

Cele mai vechi dovezi ale inceputurilor Terrei au fost descoperite de dr. Matthew Jackson de la Universitatea Bostona, SUA si de echipa lui internationala.

Ei au colectat mostre de lava din Groenlanda si din Insula Baffin, in zona arctica a Canadei. Desi lava gasita de ei a erupt acum 60 de milioane de ani, ea contine fragmente mult mai vechi. Ele arata ca sub zona arctica se afla bucati de mantie, stratul aflat sub crusta Terrei, care au supravietuit neschimbate de cand s-a format planeta noastra.

Varsta bucatilor de mantie a fost stabilita prin studierea heliului prins in lava. Cei 4,45 de miliarde de ani inseamna ca mostrele dateaza din perioada dinaintea formarii crustei Terrei, dar dupa ce s-a format nucleul.
sectiune pamant
Cautarea celor mai vechi roci ale Pamantului a devenit pentru cercetatori un adevarat Gral, in ultimii ani.

Fragmentele de mantie descoperite acum au o structura chimica diferita decat cea prezisa de teorii. Acest lucru sugereaza ca Pamantul a avut o nastere mult mai complicata decat se credea pana acum.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *