Cercetatorii israelieni au dezvoltat genetic “super plante” rezistente la seceta

Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE
Cercetatorii israelieni au dezvoltat genetic “super plante” rezistente la seceta
Cercetatorii israelieni au dezvoltat genetic “super plante” rezistente la seceta

Un grup de cercetatori israelieni au reusit sa cultive plante modificate genetic care vor trai mai mult si vor rezista o perioada mai lunga de timp fara apa, acestia precizand ca plantele de acest tip ar putea fi o solutie pentru criza mondiala de hrana.

Photo credits – Wikipedia commons
Un grup de cercetatori israelieni au reusit sa cultive plante modificate genetic care vor trai mai mult si vor rezista o perioada mai lunga de timp fara apa, acestia precizand ca plantele de acest tip ar putea fi o solutie pentru criza mondiala de hrana.

Oamenii de stiinta de la Facultatea de Biologie din Haifa au creat „super plantele” prin modificarea hormonului de longevitate din genele cunoscute sub denumirea de citochinine. La plante, imbatranirea apare atunci cand nivelul de citochinina scade, asa ca cercetatorii au intervenit la nivel molecular reusind sa pastreze nivelul de citochinina la cote ridicate pentru o perioada mai lunga de timp, impiedicand imbatranirea.

In plus, fructele si legumele provenite de la plantele modificate genetic rezista mai mult, asa cum afirma si profesorul Simon Gepstein de la Colegiul Kinneret: „Nu numai ca am marit durata de viata a plantei, dar in acelasi timp am extins si termenul de valabilitate al legumelor si fructelor recoltate (…) Legumele si fructele rezista acum de doua sau chiar de trei ori mai mult dupa ce sunt taiate, daca acestea provin de la plante modificate genetic. Am luat acasa o salata verde modificata genetic si au trecut 21 de zile pana aceasta a devenit maro, in timp ce salata normala se strica dupa numai sase zile”.

Profesorul Gepstein afirma ca, in aceste conditii, plantele modificate genetic sunt o solutie pentru a combate deficitul de hrana la nivel global. Aceste plante sunt o solutie, nu numai pentru ca traiesc un timp mai indelungat sau ca roadele rezista mai mult pana sa se strice, dar si pentru ca au nevoie de foarte putina apa.

„Aceste plante pot supravietui secetei, rezistand chiar si o luna de zile fara apa iar, daca sunt udate, au nevoie de doar 30% din cantitatea de apa necesara plantelor conventionale. Am putea sa luam semintele lor si sa le ducem in zonele aride sau acolo unde exista riscul unor secete grave si sa hranim populatia.”

In ciuda reputatiei discutabile pe care o au plantele modificate genetic, profesorul Gepstein tine sa precizeze faptul ca „super plantele” nu sunt periculoase pentru sanatatea umana deoarece „au fost modificate folosind propriile lor componente, neavand nimic adaugat la ele”.

In prezent, la nivel global, se desfasoara teste pentru a verifica daca aceste plante se pot dezvolta la fel de bine si in aer liber asa cum au facut-o si in serele Universitatii Technion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *