Cercetatorii rusi au creat in laborator un nor artificial

0
44

Rusii sunt la un pas de o realizare ce parea a fi de domeniul stiintifico-fantastic. Cercetatorii rusi sustin ca au creat un nor artificial, intr-un proiect care urmareste controlarea fenomenelor metorologice. Scopul declarat: evitarea dezastrelor!

Norul artificial a fost creat in laborator. Specialistii spun ca nu a durat mai mult de 40 de minute. El poate fi utilizat pentru producerea de precipitatii, in caz de nevoie. Metoda implica folosirea unui reactiv pe baza de sare.

Succesul tehnologiei este rodul unei munci de peste 50 de ani, timp in care studiul rusilor, legat de manipularea ambientului natural, a nascut ample dezbateri etice si politice. In pofida criticilor, vehemente mai ales in perioada razboiului rece, rusii au continuat proiectul teoretic, ajuns acum intr-un stadiu concret.

Norul creat artificial este spun rusii o arma eficienta in lupta cu un dusman global – vremea extrema. „Ceea ce se intampla acum cu vremea estRealitateae anormal. De aceea, sarcina pe termen lung este sa stabilizam clima. Deocamdata, incalzirea globala progreseaza. Nivelul apelor din oceane creste, ghetarii se topesc. De aceea, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata acestor procese”, sustin coordonatorii proiectului.

Asa numita tehnologie de „manipulare atmosferica” a fost deja folosita in sens invers, pentru a alunga norii in zilele de sarbatoare nationala, cum a fost la parada de 9 mai. Noua realizare poate acum invinge si arsita sau focul dar, paradoxal, a fost dezvaluita prea tarziu pentru a ajuta la stingerea incediilor care au devastat Rusia in ultima perioada.

Sursa: Realitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here